Opinie & Commentaar

VVD-erelid Wiegel: ‘Rutte moet ontslag aanvragen voor PvdA-ministers’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-erelid Wiegel: ‘Rutte moet ontslag aanvragen voor PvdA-ministers’

[KRO-NCRV] “Als de PvdA-ministers weigeren om de Prinsjesdagstukken te ondertekenen, dan moet de premier ze voordragen voor ontslag bij de Koning. Je kunt niet werken met deloyale mensen.” Dat zegt voormalig VVD-leider Hans Wiegel in Stand.nl.

Het was een opmerkelijk tafereel gisteren in de Tweede Kamer. De vicepremier voert oppositie tegen zijn eigen kabinet. PvdA-leider Asscher wil meer loon voor leraren in het basisonderwijs, anders zet hij geen handtekening onder de begroting van 2018. “Het is chantage en een goedkope truc. Dit hoort beneden het niveau van meneer Asscher te zijn”, vindt Wiegel.

In de nadagen van het kabinet-Rutte II staan de verhoudingen op scherp. Sinds de verkiezingen in maart is het kabinet namelijk demissionair. Dat betekent dat er geen grote, nieuwe besluiten meer worden genomen. “Deze move is nog nooit gebeurd en dit past ook niet in ons staatsrecht. Dit doe je gewoon niet. Het is aan de partijen aan de onderhandelingstafel om hier geld voor vrij te maken”, zegt Wiegel.

Stand.nl

Kabinet met ChristenUnie slaagt

Oud-minister Gerrit Zalm neemt het stokje van Herman Tjeenk Willink over als nieuwe informateur en kijkt naar de mogelijkheden om een kabinet te vormen met de VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. “De partijen die nu aan de formatietafel zitten weten hoe ze compromissen moeten sluiten. Ik denk dat een kabinet met de ChristenUnie gaat slagen. Met een beetje geluk lukt dat voor Prinsjesdag”, zegt Wiegel.

Ster advertentie
Ster advertentie