Opinie & Commentaar

Veranderingen op NPO Radio 1

foto: Laurens Borst, zendermanager NPO Radio 1foto: Laurens Borst, zendermanager NPO Radio 1
 1. Nieuwschevron right
 2. Veranderingen op NPO Radio 1

Het medialandschap verandert snel. Ook in het nieuwe jaar 2018 zal deze ontwikkeling doorgaan. Bij NPO Radio 1 merken we ook dat de tijden veranderen.

Als traditionele snelste brenger van het nieuws heeft NPO Radio 1 tegenwoordig concurrentie gekregen van apps op de telefoon die een seintje geven bij breaking news. En net als bij tv is het een trend dat luisteraars vaker hun eigen moment kiezen om naar hun favoriete programma’s te luisteren via de NPO Radio 1 site of via de mobiele app. En in navolging van de Verenigde Staten rukt ook de podcast langzaam op in ons land. NPO Radio 1 biedt al een tijdje allerlei bestaande, maar ook exclusieve programma’s via podcasts aan. En er komen er nog veel meer aan, waaronder een dagelijkse podcast. De voorbereidingen zijn bij alle omroepen in volle gang.

Het zijn allemaal stuk voor stuk interessante ontwikkelingen die ons enorm uitdagen om NPO Radio 1 verder te vernieuwen en te verbeteren. Maar in de eerste plaats blijven we natuurlijk in deze tijden van nepnieuws de betrouwbaarste nieuws- en sportzender van Nederland. Een zender waar je altijd het gesprek van de dag kunt volgen. Met alle achtergronden, duiding en opinies die daarbij horen. Een zender waar we niet alleen 'zenden', maar waar luisteraars ook bij verschillende programma's betrokken worden.

Vernieuwde radioprogrammering

Ondanks alle uitdagingen die online op ons af komen en die we niet ongemerkt voorbij laten gaan, blijft onze radioprogrammering natuurlijk ook in 2018 nog het hart van onze zender. Het afgelopen jaar was de programmering - zo blijkt onder meer uit de cijfers - succesvol, maar samen met alle omroepen hebben we bij NPO Radio 1 alle zeilen bijgezet om vanaf 1 januari de programmering nog meer de moeite waard te maken. Een greep uit de vernieuwingen;

 • Er is meer geld uitgetrokken voor onderzoeksjournalistiek in de doordeweekse dagprogrammering. Behalve Reporter Radio en Argos (weekend) zullen De Nieuws BV en Spraakmakers regelmatig met onthullingen komen.
 • Spraakmakers is de nieuwe naam voor de vernieuwde formule van De Ochtend met vertrouwde, maar ook nieuwe rubrieken.
 • Doordeweeks tussen 11.30 en 12.00 uur Eén op één, een stevig interviewprogramma met Sven Kockelmann.
 • Iedere middag in De Nieuws BV tussen 13.30 en 14.00 uur een verrassende dagelijkse sportrubriek.
 • EenVandaag tussen 15.30 uur en 16.00 uur een dagelijkse politiek halfuurtje.
 • Terug van weggeweest, maar bij een nieuwe omroep en met een gloednieuw programma Nieuwsweekend, Peter de Bie en Mieke van der Weij.
 • Op zaterdag tussen 13.00 en 14.00 uur Dr. Kelder en Co, een talkshow met Jort Kelder en talentvolle academici.
 • Het populaire eet- en kookprogramma Mangiare! met Petra Possel is voortaan iedere week op vrijdag te beluisteren tussen 19.30 en 20.30 uur.
 • Tijdens de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea komen we net als bij de Tour de France iedere dag met een speciaal programma voor de sportliefhebbers.

Samen met onze vertrouwde programma’s zoals onder andere Het Radio 1 Journaal, Met het Oog op Morgen, Vroege Vogels, De Taalstaat, Langs de Lijn, Kunststof, Dit is De Dag, Nooit Meer Slapen en Opiniemakers, kan iedereen zeker iets van zijn of haar gading vinden bij NPO Radio 1.

Mede namens alle makers wens ik u een mooi luisterjaar!

Laurens Borst
Zendermanager NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie