Opinie & Commentaar

Mediaforum: Was de opener in De Telegraaf opruiend?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: Was de opener in De Telegraaf opruiend?

[KRO-NCRV] De Duitsers gaan beheerst om met de naweeën van de aanslag in Berlijn. In Nederland lijken we wat minder terughoudend. Wilders liet gisteren nadrukkelijk van zich horen via een tweet met een foto van Merkel die bloed aan haar handen heeft. Vandaag opent De Telegraaf met: Asielcheck totaal fiasco. De Inspectie Veiligheid & Justitie (IVJ) had plannen om vandaag een rapport te publiceren met de strekking dat het niet realistisch is om immigranten goed door te lichten op terrorisme.

Journalist en publicist Jeroen Smit noemt de kop van De Telegraaf in het Mediaforum van De Ochtend opruiend. "In het IVJ rapport staat letterlijk: 'Het volledig identificeren en onderkennen van signalen van terrorisme is niet realistisch’, dat lijkt me logisch."

Met de kop: Asielcheck totaal fiasco vindt Smit dat de Telegraaf een zorgvuldig rapport een gevaarlijke kop heeft gegeven. Er wordt volgens hem ingespeeld op angst van de burger en zaken worden zo uit zijn verband gerukt. Hij hoopt dat de politiek er op aanstuurt het rapport vandaag nog openbaar te maken. "Angst is een slechte raadgever, transparantie is dan het enige wat helpt."

Juiste moment

Hoofdredacteur van WNL Bert Huisjes is juist blij dat De Telegraaf het meldt. "Ik ben blij dat we hier tien jaar verder zijn dan de Duitse pers. Na zo’n aanslag met dit verhaal komen, dat is heel goed. De instroom van vluchtelingen moet je scannen. We willen dit allemaal weten, juist op dit moment."

Smit is het eens dat publicatie over het rapport nu nieuwswaarde heeft, maar vindt dat de journalistiek zich moet beperken tot waarheidsvinding. "Dat zegt iets over de kwaliteit van de journalistiek".

Veiligheidsgevoel

Huisjes meent echter ook dat het de taak van de journalistiek is om de zorgen en angst van de burger te verwoorden. "Ik geloof heel erg dat de journalistiek zich ook bezig moet houden met wat burgers voelen. Dit gaat om een veiligheidsgevoel. Wie komt er binnen? En als die beveiliging niet werkt, dan is dit het moment om het te brengen. Onze bestuurders moeten zich daar wat van aantrekken."

In het Mediaforum ging het ook over de vraag of rechters mogen Twitteren. Rechter Sylvia Taalman kreeg een reprimande van de Rechtbank Overijssel omdat ze 'knettergek' twitterde in reactie op de verkiezing tot politicus van het jaar die Geert Wilders uiteindelijk won.

Het Mediaforum is hier terug te kijken:

Ster advertentie
Ster advertentie