Opinie & Commentaar

Zorgverzekeraars Nederland: 'Eigen risico moet fors omlaag'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgverzekeraars Nederland: 'Eigen risico moet fors omlaag'

[KRO-NCRV] "Het zou heel verstandig zijn om het eigen risico een stuk te verlagen." Dat zegt André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland in Stand.nl op NPO Radio 1.

Het eigen risico is ooit in het leven geroepen om te voorkomen dat mensen voor elk wissewasje een beroep gaan doen op de zorg. Maar dit werkt in de praktijk lang niet altijd zo. "Veel mensen zullen het ervaren als een boete achteraf." Het eigen risico op zich is helemaal niet verkeerd volgens Rouvoet, "maar er moet wel een andere vorm voor worden gekozen."

Wat moet er gebeuren met het eigen risico in de zorg? Dat was een van de grote thema’s gisteren tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Afschaffen, zegt de SP, vervang het door een Nationaal Zorgfonds. Maar wie gaat dat betalen? Het bedrijfsleven, riep GroenLinks. Het eigen risico zorgt juist voor solidariteit in het stelsel, betoogde de VVD.

'Eigen risico veel te hoog'

André Rouvoet vindt het eigen risico veel te hoog. Het begon met 150 euro, maar is nu al gestegen naar 385 euro. Hoeveel het precies zou moeten zijn, daar gaat echt de politiek over, vindt Rouvoet. Hij is in ieder geval blij dat de discussie weer is aangezwengeld.

Afschaffen van het eigen risico vindt hij niet nodig. "Doe het zorgwerkers niet aan om weer een nieuw stelsel in te voeren, maar verbeter het wel op een aantal punten." Het zou volgens hem verstandig zijn om het eigen risico een heel stuk te verlagen.

André Rouvoet - Foto: ANP

Rouvoet vindt dat Nederland een heel solidair stelsel heeft wat internationaal goed staat aangeschreven, maar waarschuwt wel dat door de voortdurende stijging van het eigen risico de solidariteit zelf kan worden aangetast.

Geen onderzoek

Renske Leijten, Tweede Kamerlid voor de SP, is wel voor het afschaffen van het eigen risico. "Je geeft mensen die ziek zijn een boete en een trap na." Moreel gezien moet je het eigen risico daarom volgens haar niet willen. Leijten zegt dat minister Schippers heeft geweigerd om onderzoek te doen naar de effecten van het eigen risico. "Zij heeft allemaal onderzoeken gedaan die daar net langs gaan."

Renske Leijten - Foto: ANP

Op Stand.nl kon gestemd worden op de stelling 'Afschaffen van het eigen risico leidt niet per definitie tot een betere en meer toegankelijke zorg'. Van de stemmers was 50 procent eens en 50 procent het oneens met de stelling.

Ster advertentie
Ster advertentie