Opinie & Commentaar

Verplichte ‘time-out’ voor verwarde mensen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Verplichte ‘time-out’ voor verwarde mensen

[KRO-NCRV] De VVD in de Tweede Kamer steunt het beleid van minister Schippers van Volksgezondheid om verwarde mensen een 'time out' te geven, voordat zij een acuut gevaar voor hun omgeving vormen. Dat zei VVD-kamerlid Leendert de Lange in Stand.nl op NPO Radio 1.

Meldingen

In 2015 kwamen er bijna 66.000 geregistreerde meldingen over verwarde mensen binnen bij de politie. Dat is een stijging van 11% ten opzichte van het jaar ervoor. “De zwaarte per incident verschilt van iemand die op straat aan het schreeuwen is, tot een verward persoon die een heel station ontregelt”, zegt VVD-Kamerlid Leendert de Lange. “We moeten die mensen niet afvoeren in een politieauto, maar ervoor zorgen dat zij de zorg krijgen die op dat moment nodig is.” Zij krijgen daarbij geen behandeling. Het gaat om een ‘time-out’, waarbij er nog geen sprake is van een acuut gevaar.

Acuut gevaar

Volgens Jacobine Geel, de voorzitter van GGZ Nederland is de maatregel van minister Schippers overbodig. “Als er acuut gevaar dreigt, dan zijn er al voldoende mogelijkheden om iemand op te nemen. En als het niet acuut is, dan is er gewoon sprake van vrijheidsberoving.” Geel vindt dat de groep ‘verwarde mensen’, goed gedefinieerd moet worden. Anders ontstaat er een nog groter stigma ten aanzien van psychische ziektes. “Verwarring dreigt meteen een psychische stoornis te worden. We moeten goed onderscheid blijven maken en kijken naar welke hulp een persoon nodig heeft. ”

Intolerantie

Psychiater Damiaan Denys ziet een toename van het aantal verwarde mannen, en tegelijkertijd een maatschappij die daar steeds intoleranter mee omgaat. “Veel mensen beantwoorden niet aan de hoge norm die wij aan onszelf stellen. We hebben een onvermogen om met abnormaliteit om te gaan. We mogen ons best wat toleranter opstellen richting mensen die anders leven.”

Ster advertentie
Ster advertentie