Naar homepage
Opinie & Commentaar

'Vliegen is veel te aantrekkelijk'
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vliegen is veel te aantrekkelijk'

"Vliegen is veel te aantrekkelijk", zegt Janneke de Bijl in De Nieuws BV. Dus de overheid moet ons helpen om het goeie te doen, denkt De Bijl. "Maar dat wil Rutte niet. Als je geen impopulaire maatregelen wil nemen, was dan bij een klantenservice gaan werken!"

Door de concurrentie die er nu is tussen de vliegtuigmaatschappijen, zijn vliegtickets voor augustus dit jaar tot 76 procent goedkoper dan vorig jaar. Janneke de Bijl: "Een retourtje Milaan kostte vorig jaar gemiddeld 124 euro, nu betaal je nog slechts 29 euro! Retour hè."

De Marshmallowtest

De Bijl: "Je kunt natuurlijk ook de trein naar Milaan nemen, dat kost je dan retour ongeveer 400 euro en dan ben je 28 uur onderweg. Het doet mij een beetje denken aan de Marshmallowtest. De Marshmallowtest is een bekend psychologisch experiment, waarbij tegen kinderen wordt gezegd: Er ligt daar een marshmallow, die mag je nu opeten, maar als je even wácht, krijg je er straks twee. Kinderen die de zelfbeheersing hebben om te wachten, blijken later op allerlei vlakken in hun leven succesvoller te zijn."

"Wil je vliegen: dat is snel, goedkoop en goed geventileerd, of wil je in de trein voor 400 euro corona oplopen? Dat is een heel makkelijk dilemma", zegt De Bijl. "Alsof je een zak marshmallows omkiept en tegen dat kind zegt: oké, iedereen om je heen vreet op dit moment alle marshmallows op, maar als jij nou even wacht, krijg jij straks wat er overblijft. Milieuproblemen zijn hét bewijs dat liberalisme niet altijd werkt. Het helpt namelijk alleen als we allemáál zelfbeheersing hebben."

Vliegen is té aantrekkelijk

Kortom, vliegen zou minder aantrekkelijk moeten zijn. De overheid zou erbij moeten helpen maar Rutte wil dat niet. De Bijl: "We leven in een vrij land, zegt ie steeds, wie ben ik om jullie iets te verbieden? Eh, de premier? Als je echt zo allergisch bent voor dingen verbieden, ontmoedig het dan op z'n minst."

"Zeg tegen mensen dat ze wel voor 29 euro mogen vliegen, maar dan zonder mondkapje, ventilatie uit, en de hele vliegreis beelden laten zien van de crash bij Aruba. En dan in de trein gratis eten en drinken uitdelen en tijdens je reis doet iemand voor jou je belastingaangifte. Dan hebben we het er wel voor over!"

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie