Opinie & Commentaar

'Ik ben blij dat ik de grootsheid van China mag benadrukken!'

AVROTROS
foto: Jasper van Kuijkfoto: Jasper van Kuijk
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik ben blij dat ik de grootsheid van China mag benadrukken!'

Cabaretier Jasper van Kuijk verwonderde zich over het bezoek van de Chinese premier aan Nederland. Hij kwam langs met veel Chinese bedrijven in zijn kielzog, "Het Nederlandse bedrijfsleven stond er omheen als een basisschoolklas rond een leraar met een zak dropsleutels." In zijn column voor Radio EenVandaag vertelt Van Kuijk er meer over.

Hoe die premier ook alweer precies heet? Dat ligt wat ingewikkeld. "Ik ben altijd bang dat ik zo’n naam verkeerd zeg, want in China komt eerst de achternaam en dan de voornaam. Met als gevolg dat ik nog steeds geen idee heb wat het nou eigenlijk is: premier Li Keqiang, premier Keqiang Li, of misschien zelfs Keqiang Premier Li."

Wat een feit is, is dat de Chinezen kwamen om te investeren, wat ze ook op andere plekken hebben gedaan. "In een groot aantal Afrikaanse en Aziatische landen heeft China infrastructuur en zelfs hele steden aangelegd – uiteraard wel allemaal gebouwd door Chinese bedrijven. Daar hebben die landen enorme leningen voor moeten afsluiten die ze waarschijnlijk nooit terug kunnen betalen."

Geen kritiek op China

Daar staat volgens Van Kuijk wel wat tegenover. "China laat niet na om deze landen erop te wijzen dat ze een beetje op hun woorden moeten letten als het bij de VN over China gaat." De cabaretier vraagt zich hardop af of Nederland ook iets moet doen voor het geld dat naar ons land komt. "Zal Mark Rutte zich straks nog vrij voelen om kritiek te uiten op China?"

Misschien gaat het nog wel verder. Ook onze technologie is vooral afkomstig uit China en dat heeft Van Kuijk gemerkt. "Gisteravond, toen ik deze column bijna had afgetikt op mijn 'made in China'-laptop, ontdekte ik dat op mijn 'made in China'-iPhone ineens alle telefoonnummers waren verdwenen. Er stond er nog maar één in: dat van het Chinese consulaat."

Daarom verandert Van Kuijk zijn boodschap: "Ik ben als cabaretier en columnist zo ontzettend blij dat ik hier de gelegenheid heb om de grootsheid van China te benadrukken!"

Radio EenVandaag

Radio EenVandaag is elke werkdag tussen 14 en 16 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie