Opinie & Commentaar

Kees Boonman: Omtzigt en de nepnieuwsvijand

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kees Boonman: Omtzigt en de nepnieuwsvijand

[AVROTROS] Vandaag is het Omtzigt-dag. Het is niet anders. Morgen misschien ook nog wel, al staat in mijn agenda dat het woensdag eigenlijk de dag van de dividendbelasting is. Die Pieter Omtzigt dus. Het lijkt een onbegrijpelijke fout, of het is een bewuste poging het feitelijk beeld rond de MH17 ramp te vertroebelen. Als een Kamerlid tussen deze twee uitersten klem zit, is de beste oplossing de Tweede Kamer te verlaten of een onderzoek te laten doen over het waarom.

Voorlopig heb ik alleen maar vragen. Waarom komt dit verhaal pas nu, een half jaar na dat akkefietje van Omtzigt met een Oekraïense nepgetuige?

Dat vanwege de wankele meerderheid van het kabinet in mijn journalistieke omgeving al voorzichtig wordt gesproken over 'risico' voor het kabinet, gaat te ver. Maar leuk is het niet voor de coalitie.

Ik denk trouwens dat Mark Rutte stiekem denkt er goed aan te hebben gedaan Omtzigt buiten het kabinet te houden. 'Never nooit' moet hij hebben gezegd toen het namen noemen begon. Omtzigt gaf trouwens tijdens de formatie ook altijd beter-weten-dingetjes mee aan Sybrand Buma voor aan de formatietafel. 'Heb je Omtzigt weer,' werd daar in de Stadhouderskamer wel eens gezegd, zo begrijp ik.

Nou ja, kritisch en lastig zijn – het komt ook in de journalistiek voor – is niet per sé een slechte eigenschap voor een volksvertegenwoordiger. Integendeel, helaas zien we vaak het tegenovergestelde.

Omtzigt dus. Heeft zijn akkefietje te maken met de nepnieuws-wereldcrisis waarin we zijn beland? Fout of fictie, het vereist onafhankelijk onderzoek.

Ongeloof

Regelmatig heb ik hier geschreven in principe niks te geloven, en juist daarom journalist ben geworden. Elke dag word ik in dat ongeloof bevestigd. De overheid waarschuwt nu inmiddels zelf dat onwaarheid, de leugen, de nep onze grootste vijand is.

Het is vast in Europees verband afgesproken, want gelijk met de waarschuwingsbrief van Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken hier, waarschuwde Theresa May in Londen voor dezelfde nepnieuwsvijand.

Er is alle reden nepnieuws als het nieuwe gevaar te zien. Nieuw is vals nieuws verspreiden als destabiliseringsstrategie niet. Wij deden het ook, nog in pre-social-media-tijdperk. Je leest het in geschiedenisboeken over westerse geheime diensten. En ook al is er een nieuwe vijand, zo maar alle verdergaande wetgeving accepteren om de staat te laten rondneuzen in het privédomein is evenzo een zorg.

Misschien dat Omtzigt onbedoeld iedereen nog eens extra heeft wakker geschud.

Kees Boonman is politiek commentator van Radio EenVandaag en presentator van het Radio1-programma Kamerbreed.

Ster advertentie
Ster advertentie