'Ik moet bijna kotsen van walging als ik dit soort dingen lees'
- Nieuws
- 'Ik moet bijna kotsen van walging als ik dit soort dingen lees'
[KRO-NCRV] De Belgische krant De Morgen viel woensdag op de mat met een zwarte voorpagina. Daarmee maakte de krant een statement over de racistische uitlatingen op sociale media richting een Belgische jongen met Marokkaanse roots die tijdens vrijwilligerswerk in Marokko om het leven kwam bij een ongeluk met een quad.
Oud-correspondent en programmamaker Charles Groenhuijsen noemt in het Mediaforum op NPO Radio 1 de zwarte voorpagina een mooie boodschap. Op de voorpagina staan een aantal van de racistische berichten geciteerd. “Ik noem er één om een beetje de sfeer weer te geven; ‘sinds wanneer is een geitenneuker een Vlaming?’. Het is te treurig voor woorden. Maar zijn we verbaasd? Ik niet, helaas.”
Sociale media
Journalist Nando Boers vernam het nieuws over de Belg via zijn eigen sociale media. "Je moet bijna kotsen van walging als je dat soort dingen leest." Boers vraagt zich over de actie van De Morgen wel af of dat de rol van de krant is.
Hoofdredacteur van De Morgen, An Goovaerts, wil met de zwarte voorpagina laten zien dat er in Vlaanderen weer eens een grens is overschreden. Door de aanslagen en de vluchtelingencrisis verhardt het debat en nemen de xenofobische uitlatingen toe, zelfs onder politici, meent Goovaerts.
Geen statement
Dat zoveel mensen zich racistisch uitlaten over een ‘onbekende’ jongen heeft haar verbaasd en ook dat hij in veel reacties met naam en toenaam werd genoemd. "Het feit dat zoveel mensen zulke racistisch uitlatingen hebben geschreven heeft ons genoopt tot de vraag; waar zijn de grenzen, van waar komt dit? Wie stopt dit?"
Volgens Goovaerts voel je door de zwarte voorpagina aan dat de krant niet achter die uitlatingen staat, maar is het niet de bedoeling geweest om een statement te maken.
'Schande roepen lost niks op'
Groenhuijsen vindt dat je je als krant moet afvragen waar dit nou toch vandaan komt. “Je kunt het verschrikkelijk vinden en racistisch en schande, schande roepen. Maar met schande roepen los je niet veel op en kun je ook niet tot de oorzaak komen van waar dit vandaan komt en dat is toch een taak van de journalistiek.”