Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Grote burgemeestersposten moeten niet worden uitgedeeld aan afgezwaaide Haagse politici'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Grote burgemeestersposten moeten niet worden uitgedeeld aan afgezwaaide Haagse politici'

"Grote burgemeestersposten moeten niet meer standaard uitgedeeld worden aan afgezwaaide Haagse politici", zegt Kees van Amstel in De Nieuws BV. "Dat zou al een hoop gedoe schelen."

Druktemaker Kees van Amstel - Femke Halsema

Door 'Femkegate' weet Kees van Amstel in welke bubbel hij zit: "Bijna al mijn collega's en vrienden vonden Femke ge-wel-dig." Van Amstel denkt daar echter iets net wat anders over. "Kijk, ik ga wat gemeden worden in mijn witte GroenLinks bubbel, maar ik vond haar benoeming tot burgemeester al niet slim."

'Zonder iets te doen, zorgde ze al voor polarisatie'

Van Amstel: "En dat heeft niks met mevrouw Halsema zelf te maken, nee, ik vind het niet slim om iemand te benoemen die politiek zo'n duidelijke kleur heeft. Ik zou er ook niet oké mee zijn om Alexander Pechtold of Marianne Thieme of Halbe Zijlstra -huh- of -wie had er nog meer een baantje nodig- burgemeester te maken. Teveel politieke ballast."

"Toen het eerste gerucht er was, dat Femke Halsema in de race was voor de burgemeesterspost, werden er petities opgesteld door Amsterdamse burgers om haar weg te houden uit de hoofdstad", zegt Van Amstel. "Geen fijne binnenkomer. Ja ja, er waren óók petities die haar juist zéér verwelkomden. En dat is nou juist het probleem. Zonder zelf ook maar iets te doen, zorgde ze al voor polarisatie."

Femke Halsema een goede bestuurder?

Van Amstel: "Of Femke een goede bestuurder is, kan ik niet beoordelen, ze is slim, politiek gehaaid en ze houdt echt wel van de stad, maar ’t blijft een beetje Beatrix. Die was aardig op de juiste momenten, maar echt warm voelde het nooit."

"Kijk de comfortabele linkse meerderheid in Amsterdam houdt haar wel overeind," zegt Van Amstel, "maar ze is toch door alle incidentjes 'damaged goods' geworden; of ze het nou goed doet of niet. Misschien moeten grote burgemeestersposten niet meer standaard uitgedeeld worden aan afgezwaaide Haagse politici, dat zou al een hoop gedoe schelen."

Druktemaker Kees van Amstel - Femke Halsema

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie