Opinie & Commentaar
BNNVARA

Verbod ayahuasca is 'een verkrampte paniekbeslissing' in huidige burnout-cultuur

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Verbod ayahuasca is 'een verkrampte paniekbeslissing' in huidige burnout-cultuur

Afgelopen week is ayahuasca verboden door de Hoge Raad. Druktemaker Elfie Tromp zegt in De Nieuws BV dat het "een verkrampte panieksbeslissing" is. Met een verbod op de hallucinogene thee gaat de behoefte naar verlichting of verdoving niet over volgens haar: "We leven in een burnout-cultuur waar steeds meer mensen zoeken naar manieren om daarmee om te gaan."

Ayahuasca is een intrinsiek onderdeel van de Braziliaanse religie Santo Daime. Tromp: "Stel je voor dat onze staat tegen de kerk zegt: prima dat jullie nog wijn sippen en doen alsof het bloed is, beetje luguber maar ieder zijn ding, maar die hosti's, daar zitten gluten in en die zijn gevaarlijk als je gluten-intolerant bent. Wij als staat willen geen darmziektes op ons geweten hebben."

Populariteit van ayahuasca

Ayahuasca is in de afgelopen decennia gegroeid van obscuur religieus drankje naar bijna mainstream-middel tot zelfverwezenlijking. Volgens Tromp is de wildgroei aan aanbieders doodzonde: "Gedegen regulering was veel beter geweest."

Tromp: "We mogen ons afvragen waarom ayahuasca populair is geworden. Volgens wetenschappelijk onderzoek van onder meer de Maastricht University zijn er aanwijzingen dat ritueel gebruik van ayahuasca depressies en stress kan verminderen." De behoefte van mensen om met de burnout-cultuur om te gaan verdwijnt niet met dit verbod.

Tromp: "We zoeken middelen om ons mee te verlichten en als dat niet gaat: verdoven. Maar alcohol en nicotine blijven nog steeds legaal, gek genoeg."

Druktemaker Elfie Tromp - Verbod op Ayahuasca

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie