Opinie & Commentaar
EO

Ben van Shell krijgt 20 miljoen, Jan en Tina zitten in een bouwkeet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ben van Shell krijgt 20 miljoen, Jan en Tina zitten in een bouwkeet

Terwijl het salaris van Shell-topman Ben van Beurden vorig jaar verdubbelde, zitten in Groningen oude mensen te wachten in een woonunit, tot de NAM eindelijk hun woning heeft gemaakt. ''Ik wil zo graag in mijn eigen huis sterven''.

Beste Shell-topman Ben van Beurden! Jan (90) en Tina (81) wonen in een ‘unit’, in Termunten, in het Noord-Oosten van Groningen. Ze vinden het zelf een moeilijk woord, zeggen ze, ‘unit’. Het betreft een ruime bouwkeet, die in de tuin staat bij het huis waar Jan en drie generaties voor hem woonden.

Jan en Tina ontvangen me vriendelijk in hun tijdelijke woning, om even later door de regen naar het oude huis te schuifelen. Jan maakt dit wandelingetje regelmatig zegt hij. Om te douchen in z’n oude huis. Ja, in de ‘unit’ zit ook wel een douche. Maar die is zo krap dat hij daar z’n kont niet kan keren. Daarom doucht hij thuis. Weliswaar is dat huis afgezet, maar ja, hij moet toch douchen…

Ik ben in Noord-Oost-Groningen om voor het tv-programma NieuwLicht een reportage te maken over de mentale schade bij de aardbevingsslachtoffers. Ik ben bij Jan en Tina duidelijk aan het goede adres. Wat een ellende om deze twee bejaarde mensen zo in hun unit te zien zitten. Ze zitten er nu al een half jaar. Ik vraag Tina hoe lang het nog duurt voor het huis wordt gerepareerd. ''Of afgebroken'', corrigeert ze. ''We weten niks. Niet wat ze gaan doen. En ook niet wanneer ze het gaan doen''.

Ze laten me de barsten in hun woning zien. Begonnen met de aardbevingen en daarna langzaam maar zeker groter geworden. ''Kijk'', zegt Tina. ''Deze barst komt volgens de NAM wel door de beving, maar deze niet. Vraag me niet waarom…''

Jan gaat tijdens de rondleiding af en toe even zitten. Het is echt een oude baas. Als ik hem vraag hoe hij de toekomst ziet, antwoordt hij veelbetekenend: ''Eerlijk gezegd heb ik geen verwachting meer. Ik hoop alleen maar dat ik in mijn oude huis mag sterven''.

Als ik even later van Noord-Oost-Groningen naar Hilversum rijdt om Dit is de Dag te presenteren, meldt het NOS journaal dat het salaris van Shell-topman Ben van Beurden vorig jaar is verdubbeld: van negen miljoen in 2017 naar 20 miljoen in 2018. En u weet het vast: Shell is voor de helft de eigenaar van de NAM…

Ik kan het maar moeilijk met elkaar rijmen. Ik ben wars van populisme, en er zijn vast 100.000 bureaucratische redenen te bedenken waarom dit echt niet anders kan, maar beste Ben van Beurden: als u een vent bent, regelt u als de bliksem dat Jan en Tina terug kunnen naar hun eigen huis, zodat de laatste wens van Jan, thuis sterven, in vervulling kan gaan.

Tijs van den Brink, Presentator Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie