Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Hoe racistisch Nederland niet is werd gisteren duidelijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hoe racistisch Nederland niet is werd gisteren duidelijk'

Twee derde van de Nederlanders vindt Zwarte Piet niet racistisch en dat werpt de vraag op: meer dan elf miljoen Nederlanders kunnen er toch niet naast zitten? Ronald Giphart noemt in De Nieuws BV een paar voorbeelden waarin duidelijk wordt hoe racistisch Nederland 'niet' is.

Kim Kardashian plaatste dit weekend een tweet waarin ze 'this Dutch 'tradition' called 'black pete' disturbing' noemde. Ronald Giphart: "Kardashians uitroep trok op social media vanuit Nederland een ongekende beerput walgelijke verwensingen open als grote hoer, fake slaaf en overgebleven aap. Maar racistisch? Nee hoor."

Een ander voorbeeld zijn de racistische spreekkoren bij de wedstrijd FC Den Bosch - Excelsior gisteren. Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira kreeg te horen dat hij een een kankerneger was, ook waren er oerwoudgeluiden en Zwarte Piet-liedjes te horen. "Maar voor de goede orde en de blanke helderheid: met racisme heeft dat dus natuurlijk allemaal niets te maken." En dat is iets waar Giphart zich druk om maakt.

Druktemaker Ronald Giphart - Racisme

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie