Opinie & Commentaar

'Zeikerd!'

foto: ANP - Bart Maatfoto: ANP - Bart Maat
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zeikerd!'

[EO] De leukste momenten rond radio-uitzendingen vinden vaak toch net voor of na de uitzending plaats. Omdat u daar meestal niet bij bent vertel ik u er nu via deze column maar over: "Zeikerd!", riep mijn Dit is de Dag gast van afgelopen woensdag hartgrondig, toen het nieuws van zeven uur liep.

De gast luistert naar de naam Mark Rutte, lijsttrekker voor de VVD en in de tijd die overblijft ook nog minister-president. En het moet gezegd: hij lachte er hartelijk bij, het was hartgrondig maar niet onvriendelijk bedoeld, zo was mijn indruk.

We hadden het in de uitzending gehad over het standpunt van de VVD rond wiet. In het verkiezingsprogramma staat daar heel weinig over, behalve dat het allemaal ‘slimmer gereguleerd’ moet worden.

Dat is zo’n formulering waar je moeilijk tegen kunt zijn. Niemand pleit voor ‘dommer reguleren’ immers, dat zou dwaas zijn. Maar wat houdt in? Het hele ‘domein van en rondom softdrugs moet opnieuw opgericht’ worden, schrijft de partij.

Persoonlijk geloof ik, net als de VVD, niet in het vrijgeven van wiet. Ik vind dat een overheid de verkrijgbaarheid van dit aantoonbaar schadelijke spul, niet makkelijker, maar moeilijker moet maken. Maar hoe? Dat is natuurlijk de puzzel. Ik was dus echt superbenieuwd naar het antwoord op de deze week meer gestelde vraag ‘hoe dan?’

Rutte gaf een opmerkelijk antwoord: "Wij moeten na de formatie met gemeenten in gesprek, met de provincies, met de politie. Hier is geen simpele oplossing voor. Sommige dingen zijn zo ingewikkeld dat je denkkracht van alle deskundigen bij elkaar nodig hebt."

Ik prikte wat door en begon te vermoeden dat er geen antwoord zou komen. "Ik heb daar wel ideeen over", zei Rutte. Op mijn vraag welke dan, zei hij letterlijk: "Als ik dat nu allemaal ga zitten vertellen…"

Ik vond het grappig. Een politicus, niet de meest onbelangrijke to put it mildly, die voor de verkiezingen zijn plannen nog wat geheim houdt. De gedachte dat we een politicus kiezen vanwege zijn plannen, was ineens heel ver weg.

Na afloop gaf ik, toegegeven, met een ietwat sardonische grijns op m’n gezicht, een welgemeend advies aan Rutte: "Misschien toch nog eens wat over nadenken, over die wiet…"

En daar was-ie: "Zeikerd!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tijs van den Brink is presentator van Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie