Cultuur & Media
KRO-NCRV

Ellen Deckwitz wint De Tollensprijs: 'Taal helpt onze eenzaamheid opheffen'

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Ellen Deckwitz wint De Tollensprijs: 'Taal helpt onze eenzaamheid opheffen'

De Tollensprijs, de oudste literaire prijs van Nederland, is toegekend aan Ellen Deckwitz. "Sinds ik kan lezen en schrijven heb ik geprobeerd om andere mensen ervoor te interesseren", reageert ze bij De Taalstaat, waar de prijs is uitgereikt. Want taal, zo verklaart ze, kan helpen om je eigen eenzaamheid een beetje op te heffen.

Haar werk onderscheidt zich door verbeeldingskracht, aanstekelijkheid en toegankelijkheid, aldus de jury onder voorzitterschap van Lotte Jensen. Ze is "een ambassadeur van de letteren", beschrijft ze. Iemand die "een breed publiek weet aan te spreken", maar ook nieuw publiek kan bereiken.

Hele grote troost

Deckwitz, dichteres, columnist en theatermaker, is "heel blij" met de erkenning. "Sinds ik kan lezen en schrijven heb ik geprobeerd om andere mensen ervoor te interesseren. Ik voer nu al 20 jaar campagne voor poëzie."

Het wonder van de taal, dat is wat haar betreft dat het de mogelijkheid biedt om je eigen eenzaamheid "een beetje op te heffen." "We zitten allemaal heel erg in ons hoofd. Door taal kunnen we ervaringen met elkaar delen. Door die ervaringen te verwoorden, kun je ervaringen verwerken. Daar zit ‘m voor mij een hele grote troost in."

WC

Over haar eigen, persoonlijke ervaringen, schrijft ze ook in haar columns. Ze kan niet anders. "Ik geloof dat we onszelf heel groot houden", zegt ze, en ze denkt dat dat leidt tot veel woede en frustratie. "Ik heb af en toe, net als heel veel mensen, het idee dat ik op de wc zat toen de regels voor het leven werden uitgedeeld. Dat ik af en toe denk: waar zijn we mee bezig? Daarom is het belangrijk om juist in die columns dat persoonlijke aan te stippen."

Ze hoopt, net als zij dat heeft, dat anderen iets van troost en erkenning vinden in haar werk. "Dat je opeens iets verwoord ziet, waar je al langer mee liep, maar dat je niet onder woorden kon brengen, waardoor ook dacht dat je de enige was die ermee zat. Dat is altijd een wonder."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie