Naar homepage
Opinie & Commentaar

De comeback van Jelle van Gorkom

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De comeback van Jelle van Gorkom

Sport kent talloze comebacks. Van schaatsers tot aan golfers, van zwemmers tot aan autocoureurs. Volgens Erben Wennemars zijn comebacks het allermooiste van de sport: "Want dan heb je de bodem gezien. Dan kom je bij de keerzijde van sport." Want sport kent diepe dalen en Erben weet één sporter, die echt een comeback verdient: Jelle van Gorkom.

Gerard van Velde

"Je hebt een heleboel mooie comebacks die gewoon goed gaan", begint Erben zijn betoog. 2002 was zijn ultieme comeback. Toen werd Van Velde Olympisch kampioen in Salt Lake City in een wereldrecord: "Hij werd altijd vierde en het lukte maar niet, hij stopte met schaatsen en toen belde zijn vriend Rintje Ritsma hem op. Die zei 'ga nou weer schaatsen omdat je passie voor de sport hebt'. Die passie heeft hem tot de overwinning gebracht." Helaas kende deze comeback ook een verliezer: Erben zelf haalde net Olympisch zilver.

Steven Bradbury

Sommige comebacks zie je in de wedstrijd gebeuren. Bijvoorbeeld de comeback van shorttracker Steven Bradbury. De man was al oud, hij behoorde niet tot de favorieten en toch belandde hij in de finale. En in de allerlaatste bocht gebeurde het: zijn grote comeback. "De vier rijders die voor hem reden vielen allemaal en hij reed op tien meter achterstand omdat hij het niet bij kon houden. Maar doordat iedereen viel ging hij ervandoor met de winst."

Volgens Erben is de ultieme comeback: "Natuurlijk had hij geluk daar. Maar, het symboliseerde zijn hele carrière. Hiervoor was hij namelijk wel een goede schaatser en haalde medailles. Maar hij had een heel zwaar ongeluk waardoor hij dacht dat hij nooit meer kon schaatsen." Maar door de liefde voor de sport pakte hij zijn schaatsen weer op. En als je dan zo goud haalt, dan verdien je het vindt Erben.

Jelle van Gorkom

In 2012 lag hij in coma. Maar hij vocht door. Hij ging door en dat wierp zijn vruchten af: hij won Olympisch zilver op de Spelen in Rio de Janeiro in 2016: "Ik heb nog nooit iemand zo blij gezien met zilver. En dat kwam natuurlijk omdat hij er zo hard voor gevochten heeft.

Maar nu ligt Van Gorkom alweer in het ziekenhuis te revalideren van een nog veel zwaarder ongeluk. "Iedere comeback is natuurlijk weer mooi en je hoopt dan altijd dat ze weer bovenop het podium staan", zegt Erben, "maar, dat hoeft van mij niet. Een comeback kan ook gewoon zijn dat je weer kan leven en genieten van sport. En dat is iets wat ik deze man gun. Als hij ooit weer op de fiets kan zitten en midden in het leven kan staan, dan is hij voor mij de ultieme comeback-held."

Erben Wennemars hoor je iedere maandag van 13:30 - 14:00 in De Nieuws BV.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie