Opinie & Commentaar

Hoe helen we de breuk in de samenleving? ‘Noem mensen geen wappies'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe helen we de breuk in de samenleving? ‘Noem mensen geen wappies'

Hoe gaan we de breuk in de samenleving weer helen na de coronacrisis? Dat vraagt FD-journalist Jean Dohmen zich af in WNL Opiniemakers. "Bij vele honderdduizenden mensen is hun vertrouwen in de overheid ernstig beschaamd. Het volstaat niet om te zeggen: 'Jullie zijn gepolariseerd, jullie zijn wappies.'"

Video niet beschikbaar

Als journalist is Dohmen voorstander van een kritische houding ten opzichte van de overheid. "De les uit de toeslagenaffaire is dat een zeker wantrouwen in de politiek nodig is om de politiek scherp te houden. Als je die lijn doortrekt, heb je te maken met een groep mensen die op terechte grond zegt het niet te vertrouwen. Je moet de dialoog met die mensen aangaan, het volstaat niet om ze voor gek te verklaren."

Denigrerend

Psychiater en columnist Esther van Fenema: "Ik vind de term 'wappies' erg denigrerend. Het zijn mensen met een mening en emoties. Zij ervaren wantrouwen en zijn onzeker over zaken."

Er wordt volgens haar onvoldoende naar bezorgde burgers geluisterd. "Er is een gebrek aan communicatie, en ik kan echt wakker liggen van wat er met de bevolking gebeurt. Wat bezielt die mensen die wij wappies noemen? Dat willen doorgronden, in plaats van je belangen in Den Haag blijven behartigen, dat heb ik gemist. Mensen zijn niet gek, ze voelen of ze wel of niet serieus worden genomen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie