Binnenland
NOSNTR

Volledig gevaccineerd én gezond? Dan nauwelijks kans op ziekenhuisopname vanwege corona

  1. Nieuwschevron right
  2. Volledig gevaccineerd én gezond? Dan nauwelijks kans op ziekenhuisopname vanwege corona

Wie volledig gevaccineerd is én geen andere aandoeningen heeft, loopt nauwelijks kans om met covid-19 in een ziekenhuis opgenomen te worden. Laat staan op een intensive care. 'Het zijn bijna alleen maar mensen die niet of onvolledig gevaccineerd zijn, óf onderliggend lijden hebben', zegt Leon van Toorn, longarts en voorzitter van Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Het merendeel van de gevaccineerde patiënten die met covid-19 in het ziekenhuis belanden, heeft onderliggend lijden zoals ernstig overgewicht, diabetes of hartaandoeningen. Daardoor liepen ze extra risico op ziekenhuisopname vergeleken met gezonde gevaccineerden. Bovendien waren de meeste gevaccineerde covid-patiënten in het ziekenhuis boven de 60.

Dat blijkt uit een nieuwe rondvraag door de NVALT. Vorige week meldde de NOS al op basis van een eerdere rondvraag van de longartsen dat het percentage volledig gevaccineerden dat desondanks met covid-19 in het ziekenhuis belandde beneden de tien lag.

Gevaccineerden lopen niet alleen een veel kleiner risico op ziekenhuisopname dan ongevaccineerden: de kans dat iemand die volledig gevaccineerd is toch het coronavirus oploopt ligt - afhankelijk van de vaccins - 60 tot 80 procent lager dan voor een ongevaccineerde.

Verpleegafdelingen

Driekwart van de Nederlandse ziekenhuizen reageerde op deze tweede rondvraag van de longartsen. Samen namen ze in de onderzoeksperiode, die twee weken beslaat, 69 patiënten met covid-19 op hun verpleegafdelingen op die al minstens twee weken volledig gevaccineerd waren.

Bijna driekwart van hen leed ook aan andere ziekten. Vier van de vijf patiënten waren ouder dan 60 jaar. Ruim een kwart van de gevaccineerde patiënten die toch met covid-19 werd opgenomen in het ziekenhuis, had voor zover bekend geen andere ziekte.

Gevaccineerde covid-patiënten in het ziekenhuis

  • 59 procent was 60+ en had onderliggend lijden
  • 20 procent was 60+ en ogenschijnlijk gezond
  • 13 procent was 60- en had onderliggend lijden
  • 7 procent was 60- en ogenschijnlijk gezond

* De percentages tellen op tot 99 procent door afronding

Van de 90 patiënten die in de deelnemende ziekenhuizen op de IC werden opgenomen was 8 procent ten minste twee weken volledig gevaccineerd.

Die 8 procent viel uiteen in 6 procent van de totale groep die én volledig gevaccineerd was én 60+ was en/of aan andere ziekten leed. 2 procent (twee mensen) van de 90 IC-patiënten was volledig gevaccineerd, jonger dan 60 en ogenschijnlijk gezond.

Leon Toorn, longarts en voorzitter van NVALT in Nieuws en Co.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie