Opinie & Commentaar

Rutte III heeft nog een jaar!

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte III heeft nog een jaar!

Denkend aan het debat over de dividendbelasting-memo’s zie ik een hijgende oppositie driftig krassen in de teflonlaag van premier Mark Rutte. Ook zijn oude gabber Lodewijk Asscher spaart hem niet. Sterker nog, opgejaagd door magere peilingen weet hij nauwelijks maat te houden. Hij moet en zal de diepste kras maken. Dat is best lastig in het totaal opgewonden gezelschap. Met vorken en messen gaan ze tekeer. Alleen SGP-leider Kees van der Staaij houdt het op een schuurpapiertje.

Rutte weet vanaf die avond precies hoe laat het is. De oppositie is spijkerhard. Hij en zijn ministers hebben daarom nog een jaar 'zekerheid'. Een enorme wetgevingssprint is daarom ingezet. Want op 20 maart 2019 gaan we naar de stembus om de Provinciale Staten te kiezen. Eind mei kiezen die nieuwe Statenleden op hun beurt nieuwe senatoren. De meerderheid van één zetel van de vier regeringspartijen is zo verdampt.

Nu verdwijnen doorgaans vlak voor verkiezingen op miraculeuze wijze de diepste krassen uit het teflon van de premier. Daar staat dan weer tegenover dat zijn coalitiepartners vaak de rekening betalen. En flink ook. In een dergelijk scenario kan voor de zoveelste keer Van der Staaij de redder in nood van Rutte zijn. Maar dit voormalige lid van de politieke boyband C3 is niet meer de boerenkinkel van voorheen die je met een ijsco omkoopt.

C3

Kent u ze nog? De C3, de constructieve drie. Frontman Alexander Pechtold (D66), geflankeerd door Arie ‘bombarie’ Slob (CU) en Kees ‘achterbank’ Van der Staaij (SGP). Dit trio schoot het minderheidskabinet (in de senaat) Rutte II te hulp, maar vroeg daar wel een prijs voor. Per akkoord werd de inzet verhoogd. Zo zeer dat zelfs Pechtold bij de formatie van Rutte III niet moest denken aan een minderheidskabinet. Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.

Rutte ziet er wellicht nog een uitdaging in om wederom meerderheden te gaan smeden. “Hé hoi, leuk.” Voor D66-leider Pechtold is het een gruwel. Zeker met de SGP als eventuele gedoger na mei 2019, komt het vrijzinnig liberale D66 nog meer klem te zitten tussen conservatieve krachten.

Wellicht zullen de senatoren van Jesse en Lodewijk uiterst incidenteel een helpende hand uitsteken om met de andere hand fors wat binnen te harken. Al met al geen prettig vooruitzicht. Niet voor de ministersploeg en niet voor de vier coalitiepartijen.

Bedenk ook nog eens dat Rutte III per 1 januari het lage BTW-tarief wil verhogen van 6 naar 9 procent. En ach, de wet die de afschaffing van de dividendbelasting gaat regelen moet ook nog uitgebreid in de Eerste en Tweede Kamer besproken worden. Het kabinet heeft slechts een super troefkaart: forse lastenverlichting per 2019.

De tijd gaat nu in!

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie