Opinie & Commentaar
BNNVARA

Liegen en bedriegen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Liegen en bedriegen

Klaas Dijkhoff verlaat de politiek. Dat had haast niemand zien aankomen. De slimste mens van 2017 wekte de indruk dat hij zich uitstekend op zijn plek voelde als liberale kroonprins. Zijn joviale en waar nodig relativerende stijl leek hét recept om het vol te houden in Den Haag, maar toch gaat hij zijn geluk nu buiten de Tweede Kamer zoeken.

In het interview waarin hij het nieuws wereldkundig maakte, verwoordde hij dat zo: "Mijn ambities in het leven zijn niet alleen op mijn werk gericht. Ik wil ook niet afbranden of uitdoven hier. Het werk is niet af, maar ik ben nu nieuwsgieriger naar grote projecten buiten deze omgeving."

Geef hem eens ongelijk. Iedereen heeft het recht om zijn eigen geluk na te jagen. Dat is zo'n algemeen principe dat het in de Verenigde Staten van Amerika zelfs in de grondwet is opgenomen. In de Nederlandse grondwet ontbreekt die passage. Onze grondwet is dan ook geschreven door liberale politici, zeg maar de betovergrootvaders van onze VVD'ers. En 'gelukzoeker' is in die kringen geen positieve kwalificatie.

Leugens

Daarvan zagen we deze week weer een aantal voorbeelden. Eerst toen NRC meldde dat veel asielzoekers uit Oeganda wellicht hebben gelogen over hun seksuele geaardheid. Homo's worden met de dood bedreigd in hun geboorteland, en daarom krijgen homoseksuele Oegandezen bij ons de vluchtelingenstatus.

VVD-Kamerlid Bente Becker wist niet hoe snel zij uit haar Kamerbankje moest opspringen om te eisen dat statushouders die in hun asielprocedure een loopje met de waarheid hebben genomen, alsnog teruggestuurd moeten worden.

Tegelijkertijd trok De Telegraaf aan de bel over vluchtelingen die zouden liegen over hun leeftijd, om zo gemakkelijker asiel te krijgen. De krant haalt gevallen aan van 'minderjarigen' met grijs haar en rimpels.

In beide gevallen lijkt het me nuttiger dat Becker haar pijlen richt op het beoordelingsvermogen van de IND dan op de al dan niet vermeende leugens van de gelukzoekers in kwestie. Die zijn immers -op zoek naar dat geluk- tot veel bereid. Als je je spaargeld hebt overhandigd aan een mensensmokkelaar, je leven hebt gewaagd in een wrakke boot of in een koelwagen door Europa bent getransporteerd, dan is een leugen om bestwil niet zo'n halszaak meer.

Kamp

Maar mensensmokkelaars, dat zijn volgens Bente Becker de actievoerders van 'We Gaan Ze Halen', die na de helse brand in kamp Moria op Lesbos een vliegtuig stuurden om vluchtelingen naar Nederland te transporteren. Het gaat om mensen die volgens afspraak al lang over Europa verspreid hadden moeten zijn, en voor wie hier een nog altijd groeiend aantal gemeenten klaar staat om ze met open armen te ontvangen.

Die ophaalactie was bij voorbaat gedoemd te mislukken, en de actievoerders kun je van alles aanwrijven, van een grenzeloze naïviteit tot een Messiascomplex. Maar ze tot criminelen bestempelen getuigt wel van een heel naargeestig wereldbeeld.

"Wie liegt en bedriegt, is geen echte vluchteling en moet het land uit." Dat zei VVD-coryfee Henk Kamp als ik me goed herinner in 1997, toen hij nog Kamerlid was en een nota publiceerde over de aanmeldprocedure van asielzoekers. Becker begon haar politieke carrière als politiek assistent van diezelfde Henk Kamp. Haar tweedehands inzichten van deze week zijn dus al bijna een kwart eeuw oud (en nooit realiteit geworden).

Politici

Bedriegers en leugenaars. Kwalificaties die we gek genoeg ook vaak associëren met politici. Meestal ten onrechte, maar uitgerekend de VVD slaagt erin om dat beeld via allerlei affaires en schandalen in stand te houden. Ongewild natuurlijk, maar toch. Zelfs Klaas Dijkhoff ontkwam er niet aan, toen bleek dat hij naast zijn salaris als Kamerlid nog duizenden euro's wachtgeld en een onterechte reiskostenvergoeding ontving. "Niet mijn beste maanden", noemt hij de tijd waarin dat speelde.

Wie zijn rol in de VVD op zich gaat nemen als Mark Rutte opnieuw premier wordt is nog niet bekend. "De keuze is reuze, we hebben veel talent in de fractie", zegt Dijkhoff er zelf over. Dat moge zo zijn, maar na deze week hoop ik wel dat Bente Becker haar geluk elders zoekt.

Wim van Klaveren werkt o.a. voor De Nieuws BV

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie