Opinie & Commentaar
EO

Lessen van Sebastian Kurz voor Thierry Baudet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lessen van Sebastian Kurz voor Thierry Baudet

In ons land zijn minister presidenten op zijn minst veertigers maar veel vaker vijftigers. De jongste politieke leiders waren Ruud Lubbers en Mark Rutte die op hun 43ste het hoge ambt mochten bekleden. In het buitenland breken ze de echte records: de nieuwe Oostenrijkse bondskanselier is pas 31 jaar! Wat kan iemand als Thierry Baudet van hem leren, vraagt Arend Jan Boekesteijn zich af.

In het buitenland worden de laatste tijd records gebroken. Emanuel Macron werd president op zijn 39ste, het jongste staatshoofd sinds Napoleon Bonaparte! Taavi Roivas werd drie jaar geleden, slechts 35 jaar oud, premier van Estland. Matteo Renzi was 39 jaar toen hij premier van Italië werd maar hij sneuvelde eind 2016 en zijn opvolger Paolo Gentiloni Silveri is maar liefst 63 jaar!

Maar nu hebben wij, een nieuwe Oostenrijkse bondskanselier, Sebastian Kurz. Hij is pas 31 jaar! De grote Klemens von Metternich, met wie Kurz vaak wordt vergeleken, was vijf jaar ouder in 1809 toen hij Minister van Buitenlandse Zaken werd. Kurz overtreft hem echter, want was al minister van Buitenlandse Zaken op zijn 27 ste en nu dus zelfs bondskanselier!

Onze kersverse politicus van het jaar, Thierry Baudet, is al 34 jaar oud. Hij zal Kurz niet meer kunnen evenaren.

Zou onze Baudet desalniettemin wel iets kunnen leren van Kurz? De situatie in Oostenrijk en in Nederland zijn natuurlijk nogal verschillend. Decennialang hebben de sociaal democraten en de christen democraten samen in Oostenrijk de dienst uitgemaakt. Zij regeerden of samen, of alleen met gedoogsteun van de populistische, in sommige ogen extreem-rechtse, FPÖ. In Nederland was en is het partijland diverser waardoor sociaal democraten en christen democraten nooit alleen konden regeren. In Nederland werd pas in Rutte I gekozen voor een gedoogconstructie met de PVV. In Oostenrijk gebeurde dit al in 1970 toen de FPÖ een minderheidsregering van de socialisten steunde.

Grenzen sluiten

Baudet droomt natuurlijk van een kabinet van Forum voor Democratie, PVV, CDA, en VVD, liefst onder zijn leiding. Dat is geen eenvoudige aangelegenheid omdat deze partijen samen meer dan 75 zetels moeten hebben terwijl zij in hoge mate communicerende vaten zijn. Als Thierry het goed doet dan kost dat de andere drie stemmen. Daar maak je geen vrienden mee. Bovendien is Wilders zo aan het radicaliseren dat de VVD en het CDA samenwerking met de PVV misschien blijven uitsluiten.

Daar komt nog bij dat de thema’s van Thierry Baudet CDA en VVD niet erg aanspreken. Kritisch over migratie prima, maar grenzen sluiten is geen aantrekkelijke optie aangezien dan ook het economische verkeer wordt geschaad. Forum voor Democratie bepleit ook nog eens Nexit en dat wijzen CDA en VVD om goede redenen af. Een groot gedeelte van onze export gaat naar de EU binnenmarkt. Nexit zou dramatische gevolgen hebben voor onze welvaart.

Zou Baudet iets van het succes van Kurz kunnen leren? Kurz is gaan samenwerken met een bedenkelijke partij als de FPÖ. Dat is de partij die vroeger geleid werd door de rechts populist Haider. Toen de FPO in 2000 onderdeel van de regering ging uitmaken stelde sommige EU landen milde sancties in, die overigens weinig uithaalde. Tegenwoordig is de ideoloog Christian Strache er de baas. Een van zijn slogans was ‘Mehr Mut für unser Wiener Blut’. Met zo’n slogan wordt het volstrekt duidelijk uit welk vaatje hij tapt. Vroeger flirtte hij met Neo-Nazis maar hij zegt daar nu over dat hij in die tijd ‘slechts zoekende’ was.

Interessant aan Kurz

Het interessante nu is dat Kurz eisen heeft gesteld aan de coalitiepartner FPÖ die Baudet niet kan stellen. Kurz zijn conservatieve partij en de FPÖ vinden elkaar op het gebied van belastingverlichting en immigratie beperking. Over Europa zijn zij het echter oneens. Kurz heeft geëist dat zijn regering niet tornt aan het EU lidmaatschap van Oostenrijk. De FPÖ heeft die eis ingewilligd. Een grote meerderheid van het Oostenrijkse volk is immers trots op het EU lidmaatschap. Kurz en het Oostenrijkse volk willen ook niet uit de euro.

Helaas heeft de FPÖ wel Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Defensie gekregen. De Binnenlandse Veiligheidsdienst valt onder Binnenlandse zaken dus dat belooft nog wat. Oostenrijk zal nu ook een meer pro-Russische koers gaan varen al durven zij nog niet een afschaffing van de sancties te bepleiten. Baudet zal met die meer pro-Russische koers geen problemen hebben getuige zijn houding t.a.v. associatieakkoord met Oekraïne en het MH17 dossier.

Oostenrijk leert ons dat Baudet straks voor een keuze staat. Of de EU omarmen en lid worden van de regering met CDA, VVD en andere partijen, of vasthouden aan een NEXIT en genoegen nemen met het verlenen van gedoogsteun. CDA en VVD bewaren echter slechte herinneringen aan gedoogconstructies. Baudet zal dus zijn NEXIT standpunt moeten opgeven.

Het kan natuurlijk ook dat Forum voor Democratie binnen een paar jaar als een pudding in elkaar zakt. Weet U nog hoeveel zetels Rita Verdonk ooit peilde in 2008? 28 zetels! In 2009 waren ze allemaal verdampt. Wees zuinig op je virtuele zetels Thierry!

Oud-kamerlid en universitair docent Arend Jan Boekestijn is commentator bij Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie