Opinie & Commentaar

Toppers in eigen land? Absoluut!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toppers in eigen land? Absoluut!

[AVROTROS] Afgelopen donderdag werd er tijdens de voetbaluitzendingen van AZ en Ajax (via RTL7 en FOX 2) enige malen gememoreerd dat aanstaande zondag de 'absolute topwedstrijd' AZ-Ajax gespeeld zal worden. Absolute topwedstrijd? Is een topwedstrijd al niet absoluut? Kleinigheid.

Het was redelijk opmerkelijk dat Ajax op het kijkcijfer 1.6 miljoen (bij RTL) bleef steken, net zoals dat bij FOX 250.000 was. Samen komen de uitzendingen nog niet op de twee miljoen. Een goed Ajax verleden seizoen trok dik een miljoen kijkers meer. Blijkbaar vonden de Nederlandse televisiekijkers het spel toen 'absoluut' beter en beloonden dat met hun kijkgedrag.

Nog geen miljoen kijkers

We hebben het nu over voetbal uit de Euro League, zeg maar de tweede garnituur in Europa, aannemende dat de Champions League de eerste is en dat daar beter gevoetbald wordt. Op woensdag trokken Real Madrid en Manchester City bij Veronica nog geen miljoen kijkers. Dat is opmerkelijk en weinig. Op donderdag (zelfde zender) deden Napoli en Barcelona het nog minder goed: 827.000 kijkers.

AZ dan? Zij vlogen eruit terwijl ze bij RTL 676.000 kijkers trokken en bij FOX 99.000. Dat is ook, zelfs opgeteld, tegenvallend. Om het beeld compleet te maken: bij Ziggo Sport scoorden Chelsea en Bayern München 97.000 kijkers en Lyon en Juventus 88.000. Ook daar zal de vlag niet voor uitgegaan zijn neem ik aan.

Voetbalmoe

Zijn we voetbalmoe in deze warrige tijden waar we deuren en ramen gaan sluiten, allen een beetje bang worden en mondkapjes willen aanschaffen en waar een ingelast en informatief uiterst prettig NOS-programma als 'Coronavirus: feiten en fabels' meer kijkers (1.827.000) wist te trekken dan Ajax-Getafe. Is de kennelijke angst voor het onbestemde groter dan onze hang naar succes van een voetbalploeg die we verleden jaar collectief heilig verklaarden en die nu, schijnbaar, in een staat van lichte ontbinding verkeert en op 27 februari 2020 al uitgeschakeld is voor welk Europees voetbal dan ook. Het antwoord op die vraag is 'ja!'

Zoals ik wel meer doe met kijkcijfers... Als je de cijfers van Ajax en 'Feiten en fabels' bij elkaar optelt (de uitzendingen overlapten elkaar gedeeltelijk), kom je op een totaal van 3.4 miljoen kijkers. Waarnaar keken de andere 13 miljoen landgenoten? Waar lag hun interessesfeer? Elders dus blijkbaar. Uit eten, concert, andere zenders, toneel, radio luisteren, vergadering, bios, ander sociaal gedrag…

Over feiten en fabels gesproken

Het is een feit dat Ajax en AZ eruit liggen en de bij tijden bij zelfproclamatie hoogverheven Nederlandse voetbalwereld dus geen enkele deelnemer op Europees niveau meer herbergt. Je zou zeggen: stormbal. De voetbalwereld echter, gehoord de aankondigingen bij RTL en FOX, kijkt alweer reikhalzend uit naar de volgende 'absolute kraker', AZ-Ajax, de verliezers van donderdagavond.

Te klein voor Europa, dan maar streven naar Nederlands (of Noord-Hollands) succes; dat lijkt de enige oplossing voor de gehavende zieltjes van de mannen van AZ en Ajax.

Stug en slordig

Het is ook een fabel dat de ploegen van AZ en Ajax op de bewuste donderdag zelfs maar enige kans hadden tegen de Oostenrijkse en Spaanse tegenstander. AZ speelde eerst stug en later slordig en eigenlijk erg matig. Ajax was geen schijntje meer van wat het een jaar geleden was; een werkelijk prachtig spelende ploeg waar slim, bekeken en goed voetbal werd vertoond. Het Ajax van nu schipperde, maakte vele denkfouten, vocht wel een beetje, maar zo zonder enig idee hoe je tot een doelpunt moest komen, dat het pijn deed om naar te kijken.

Natuurlijk wil ik volgaarne ook het onwaarschijnlijk klierige, pesterige en volkomen af te wijzen vertragende spel van Getafe noemen als een destructief en negatief punt, maar de wedstrijd in Madrid had de Ajax-spelers toch al geleerd dat deze ploeg zich van die tactieken (vertragen, simuleren, pesten, aanstellen… maar soms ook razend gevaarlijk voetbal spelen) bedient.

'Voetbal is oorlog'

Om Rinus Michels aan te halen: "Voetbal is oorlog.” En in oorlog en in de liefde is alles toegestaan. Dat vreselijk irritante spel van Getafe was bij tijden abject en haalde zelfs bij de televisiekijker het bloed onder de nagels weg. Dus hoe moet dat niet bij de betrokkenen in het veld zijn gegaan?

Die jongens waren niet bij machte zich technisch of tactisch meer superieur te tonen dan Getafe. De bleke jongetjes van Ajax kregen ervan langs van de gemene mannen van de Madrileense ploeg. Getafe speelde, zoals wielermanager Peter Post het vroeger zo fraai noemde 'uitgenasjt' voetbal. Alles in dienst van het resultaat, met lak aan vooral de tegenstander, de televisiekijker en aan de hele wereld. Er telde slechts één zaak: overleven en de volgende ronde halen.

Lucky Ajax

Ajax, collectief tot bijna niets in staat, armetierig in de aanval (Babel?), onzeker op het middenveld en bij tijden bibberig achterin, had niets meer aan de goede naam van verleden jaar. Dit was een andere ploeg met andere spelers en als er nog dezelfde spelers rondliepen dan hadden die een andere persoonlijkheid aangenomen.

Coach Ten Hag mocht dan zijn spelers nog een klein beetje roemen (“Goed gevochten”), maar ook hij zal toch beseffen dat hij, zeker in de Johan Cruijff Arena, op pijnlijke wijze uitgespeeld werd en dus ook uitgeschakeld. O ja, de Getafe-spelers schoten of kopten nog viermaal tegen de Ajax-lat of paal, maar daar praatte niemand meer over. Lucky Ajax. Absoluut Lucky.

Gewichtig duo

Voor de voetballiefhebber die graag naar de televisie kijkt, blijven er nu dus alleen nog wedstrijden van buitenlandse ploegen over. Twee maanden lang midweeks Europees voetbal met heel soms een Nederlander in een buitenlandse ploeg. Dat heet armoede. De onderscheiden organisaties die de rechten van én Champions League én Europa League hebben gekocht zullen dit niet leuk vinden.

Hoe goed, spontaan en fris Hélène Hendriks ook overkomt en hoe krom en soms onbegrijpelijk het gewichtige duo Boskamp-Janssen ook 'analyseert'; het Nederlands voetbal doet niet meer mee in Europa.

Corona

De positivo’s onder ons zullen wijzen op de 'absolute topper' van aanstaande zondag. Als de wonden gelikt zijn, als de realiteit is ingedaald, als het verstand wellicht gaat zegevieren, dan kunnen die ploegen er een leuk middagje van maken. En natuurlijk, zo hoor ik om me heen, wordt Nederland op 12 juli a.s. Europees kampioen voetbal. Absoluut zeker. Als Corona in die tijd tenminste niet ons hele bestaan regeert en ons leven, inclusief voetbal en alle andere sport, tot een complete stilstand is gekomen.

Ster advertentie
Ster advertentie