Opinie & Commentaar

Waarom Giel Beelen wel biecht en Maxim Hartman niet

foto: Foto: Still van DWDDfoto: Foto: Still van DWDD
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Giel Beelen wel biecht en Maxim Hartman niet

[EO] Superinteressante biecht van Giel Beelen deze week bij De Wereld Draait Door!

In zijn radioprogramma op 3FM riep Giel vorige week na het laten horen van apengeluiden: "Rustig Sylvana!". Het was een reactie op een eerder relletje met Johan Derksen van Voetbal Inside, die had gezegd dat hij dacht dat Sylvana Simons "zo trots als een aapje" zou zijn over het besluit van RTL Zwarte Piet om te bouwen tot roetveegpiet.

Kijk hier naar het fragment van De Wereld Draait Door

Giel betuigde aan tafel bij DWDD spijt. Het vond het achteraf een stomme opmerking, een domme fout. Maar hij zei er wat bij. Hij had niet onmiddellijk door dat hij wat raars had gezegd, vertelde hij: "Ik maak veel smakeloze grappen, maar ik discrimineer niet. Ik beledig iedereen."

De echte impact van zijn opmerking was pas tot Giel doorgedrongen door de reacties die hij kreeg. Boze mails, tweets, appjes. En muzikanten die hij hoog had zitten, wilden geen zaken meer met hem doen. Giel trok daaruit een conclusie: "Dit is een veel gevoeliger onderwerp dan ik dacht. Ik ben heel erg geschrokken van de lading die het kreeg."

Toen ik klein was, leerde ik het onderscheid tussen ‘spijt’ en ‘berouw’. Spijt heb je ergens van als de gevolgen van wat je hebt gedaan je niet aanstaan. Berouw zit meer van binnen: je komt zelf tot de overtuiging dat je iets hebt gedaan wat niet deugt. Giels biecht leek mij een typisch geval van spijt. Niet zozeer wat hij heeft gezegd betreurt hij, maar hij baalt van alle boze en gekwetste reacties. Zeker als dat tot gevolg heeft dat muzikanten niet meer in z’n programma willen komen.

Hooligan

Enkele weken geleden noemde tv-hooligan Maxim Hartman in zijn ‘boekenrubriek’ in de Volkskrant Friezen achterlijk en christenen betitelde hij als christenhonden. Dat ging niet ongemerkt voorbij, er kwamen best reacties op, maar ombudsvrouw Annieke Kranenberg van diezelfde krant verdedigde Hartman voluit een week later. Hartman kreeg ook wel wat reacties, maar zeker niet in de mate waarin Giel dat overkwam. In De Wereld Draait Door heb ik hem niet gezien…

Hartman was deze week wel te gast in mijn tv-programma ‘De Tafel van Tijs’.

Kijk hier de uitzending van De Tafel van Tijs terug

Hij bood in tegenstelling tot Giel allesbehalve excuses aan aan Friezen en christenen. Ja, voor de grap vroeg hij mij ‘vergiffenis’. Maar hij vond dat hij niemand had beledigd want hij hield van Friezen (zeker van Friese vrouwen) en honden, dus wat was het probleem? Het was humor en dat moesten Volkskrantlezers, Friezen en christenen maar snappen. Ik vermoed dat Giel niet was weggekomen met een dergelijke reactie op z’n Sylvana-grap.

De moraal van het verhaal? Een racistische grap over Sylvana op 3FM is op dit moment in Nederland veel erger dan het beledigen van Friezen en christenen in de Volkskrant. Als Friezen en christenen dat erg vinden, moeten ze de volgende keer luider protesteren tegen beledigingen. In de hoop dat Hartman dan zegt: "Dit is een veel gevoeliger onderwerp dan ik dacht."

Gewoon negeren kan natuurlijk ook. Krijgt de belediging ook niet zo veel aandacht…

Tijs van den Brink is presentator bij Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie