Opinie & Commentaar

Column: Zelfislamisering of poging tot samenleven?

foto: Twitterfoto: Twitter
  1. Nieuwschevron right
  2. Column: Zelfislamisering of poging tot samenleven?

"Je bent niet goed wijs, Tijs. De islam is fascistisch!""Dankzij jouw domme acceptatie word jij als ongelovige het land uit gestuurd.""Pleurt op met je achterlijke acceptatie van onderdrukking!""Hou op met deze walgelijke vertoning Tijs van den Brink! Een ideologie waarbij het hoort dat je meisjes opblaast bij een popconcert…"

Als je deze reacties op mijn Facebook-pagina leest, zou je zeggen dat ik zojuist bekend heb gemaakt dat ik adieu God heb gezegd en heb besloten moslim te worden. Of dat ik na lang aarzelen toch heb besloten me te melden bij IS.

Dat is allesbehalve het geval. Wat ik wel heb gedaan, is twee dagen mee vasten bij een moslimfamilie die de ramadan houdt. Ten behoeve van het tv-programma ‘Tijs en de ramadan’, over moslims in Nederland, dat vanaf volgende week op NPO 2 te zien is. Ik maakte een vlog van m’n vast-avontuur. De vriendelijke (ahum) opmerkingen hierboven, zijn reacties op die vlog.

Website De Dagelijkse Standaard (DDS) deed er nog een schepje bovenop. Naar aanleiding van de vlog kopt DDS: Zelfislamiserende Tijs van den Brink laat zich tijdens Ramadan corrigeren door moslimfamilie: "Je hebt gezondigd!" Alsof m’n zeer gastvrije gastgezin me heeft gestraft met een kleine steniging nadat ik per ongeluk iets at tijdens de ramadan.

Ik keek eerlijk gezegd best op van de reacties. Natuurlijk, ik weet dat alles rond de islam gevoelig ligt, maar dat twee dagen vasten al zoveel woede oproept, verbaast me. Iedere nuance is zoek. Ik bedoel: ik heb niet meegebeden met m’n gastgezin, ik heb niet de koran gereciteerd, ik ben alleen te gast geweest, heb waargenomen en ja, even meegevast. Om een beetje te voelen wat zij voelen.

Kennelijk is dat zeer controversieel. Dat stemt me somber. Begrijp me goed: u hoeft mij niet bij te praten over aanslagen die uit naam van de islam zijn gepleegd of over onderdrukking van vrouwen, homo’s en christenen in islamitische contexten. We hebben er in journalistieke zin regelmatig aandacht aan besteed. En ook in het televisieprogramma dat we aan het maken zijn praten we indringend over kwaad dat wordt aangericht door mensen die zich moslim noemen.

Maar zullen we radicale moslims en gewone, vredelievende, islamitische landgenoten uit elkaar houden? Er zijn vermoedelijk een kleine miljoen moslims in ons land. Het overgrote deel wil niets liever dan gewoon leven en meedoen. Met hen het gesprek aangaan is geen acceptatie van onderdrukking, zelfislamisering of wat dies meer zij. Met elkaar praten en elkaar ontmoeten is broodnodig om samen te kunnen leven.

Tijs van den Brink is presentator van Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie