Opinie & Commentaar
EO

Academische vrijheid onder druk door woke cultuur? 'Het is een vorm van extremisme'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Academische vrijheid onder druk door woke cultuur? 'Het is een vorm van extremisme'

Het wordt hem niet in dank afgenomen: de kritiek die docent en onderzoeker Laurens Buijs op de woke cultuur binnen de universiteit uit. Volgens hem is er hierdoor geen ruimte voor kritisch en andersdenken, en dat moet veranderen, zegt hij in Dit is de Dag.

Het is een stevig verwijt voor iemand die zichzelf identificeert als links en progressief. De veertigjarige docent en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam stemde bij de laatste verkiezingen nog op Bij1 en zet zich met zijn onderneming in voor diversiteit en inclusie. Maar het diversiteitsbeleid heeft zich volgens hem inmiddels zodanig ‘genesteld’ op de universiteit, dat er geen ruimte meer is voor de "academische arena waarin we met argumenten op het scherpst van de snede een debat hebben".

Hoe vrij is de universiteit?

Politieke correctheid

Laurens Buijs merkt vooral in zijn eigen vakgebied dat de woke cultuur is doorgeslagen. "Woke wordt vaak geassocieerd met politieke correctheid. Dat is onterecht, want het heeft ook veel goeds gebracht. Het heeft ons geleerd hoe normen werken, hoe aannames gegeneraliseerd worden en wat we kunnen doen om ons daarvan bewust te worden. Maar het diversiteitsdenken is nu zo fanatiek dat het zelf uitsluitend wordt. Dat is de grote paradox."

"Ik ben bijvoorbeeld kritisch op de term ‘non-binair’. Ik geloof niet dat dat een houdbare categorie is. Er is geen wetenschappelijke basis voor en ik noem het een dwaalspoor in de genderemancipatie, het is pseudowetenschappelijk. Ik ben een voorstander van de lhbti-beweging en het transactivisme, maar ik zie hoe dit die beweging in gevaar brengt. Het is een vorm van doorgeslagen politieke correctheid die breed aan het verspreiden is."

Dreigen met ontslag

Zo vindt Bij1-politica Sylvana Simons dat Buijs 'wanhopig vasthoudt aan tijden waarin we te veel pikten'. "Dat is tekenend voor hoe collega’s ook reageren", reageert Buijs. "Ik word weggezet als iemand die aan zijn witheid, zijn privileges blijft hangen, een persoon die tegen diversiteit is."

"Maar ik wil benadrukken: mensen mogen heel kritisch zijn, maar het is een wetenschappelijke instelling, we horen een academische arena te hebben waarin we met argumenten debat hebben, en dat mag op het scherpst van de snede. We moeten mensen niet te snel wegzetten als discriminerend en fout, dat hen dan zo de mond wordt gesnoerd en klachten worden ingediend. Er wordt zelfs gedreigd met ontslag op een gegeven moment. Ik voel mij zeer bedreigd in mijn baan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie