Opinie & Commentaar
AVROTROS

'Waarom willen we geld besparen op de verkeerde dingen?'

foto: Rob Scheepersfoto: Rob Scheepers
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Waarom willen we geld besparen op de verkeerde dingen?'

Cabaretier Rob Scheepers verbaast zich over onze gewoonte van 'scheefkopen'. Daarmee bedoelt hij de neiging van mensen om geld te besparen op de verkeerde plekken. Iedereen doet het: van Defensie, tot Groningse keepers, tot vrouwen die condooms moeten kopen. Scheepers bespreekt deze gekke gewoonte in zijn column bij Radio EenVandaag.

Het ministerie van Defensie is volgens Scheepers kampioen scheefkopen. Terwijl de Russen kampioen zijn op het gebied van militair machtsvertoon, vergaat het Nederlandse militairen heel anders. "Wij zitten in Nederland opgescheept met militairen die aan het eind van hun oefening ‘pang pang’ moeten roepen, omdat er niet genoeg kogels zijn. En ga je op missie naar de vrieskou van Noorwegen? Warme kleding moet je zelf even bestellen."

Groningen naar Kropswolde

Het is volgens Scheepers niet zo dat het geld er niet is. "We geven in Nederland gewoon liever geld uit aan andere dingen." Zo doen bepaalde keepers uit Groningen dat ook, als ze met de trein reizen van Groningen naar Kropswolde. "Dan moet je zeker niet gaan roepen: weet je wel wie ik ben? Ja Sergio, dat weten we: je bent gewoon een zuinige scheefkoper."

De laatste groep scheefkopers bevindt zich onder Nederlandse vrouwen, merkt Scheepers. "8 procent van de Nederlandse vrouwen koopt wel eens geen anticonceptie uit geldgebrek. Nu kost een pakje 3 euro. Ik kan je vertellen: een ongepland kind kost uiteindelijk veel meer."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie