Opinie & Commentaar

Hoeveel macht heeft het Binnenhof?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoeveel macht heeft het Binnenhof?

[AVROTROS] Iedereen heeft wel eens zo'n dag dat je denkt: 'Kan het allemaal nog erger en wat doen we eraan?' Aleppo, de vluchtelingencrisis, een systeembank op springen, Russen boos op Nederland en andersom. Je zal politicus zijn in verkiezingstijd. Standpunten innemen, oplossingen bieden en het betere beloven. We moeten het met z’n allen erkennen: het is niet te doen.

Natuurlijk is er in het kabinet een stevige discussie geweest of de Russen nu wel of niet een diplomatieke tik op hun vingers moeten krijgen. Want de regel is dat de politiek zijn mond houdt als een zaak ‘onder de rechter’ is. Premier Rutte zei vlak na de MH17-ramp dat de “onderste steen moet boven komen” en daarna werd het betrekkelijk stil. Er werd gekozen voor de kousenvoetenstrategie. De Russen moesten niet te veel geïrriteerd worden want dat is de beste route om de ware toedracht van de ramp boven water te krijgen. Dat was de gedachte.

Maar de felle kritiek uit Moskou op het onderzoek van het Openbaar Ministerie dwong het kabinet de stilte te verbreken. Het duurde even, er moest worden nagedacht. Maar het beeld dat ‘wij’ bang voor de Russen zijn, moest worden weggepoetst. “Beneden ieder peil,” was de boodschap van het Binnenhof richting Kremlin. Russen zijn wel erger gewend, maar in onze diplomatieke cultuur is het een krasse uitspraak. En dat ook de Russische ambassadeur op ‘het matje’ is geroepen, moet in dit verband als ‘niet niks’ worden gezien.

Wie de hele serie van House of Cards heeft gezien, weet dat het in de politiek om macht en invloed gaat. De vraag blijft of de politiek ook altijd macht en invloed heeft. Ik haat cynisme, heb een hekel aan wie zegt ‘t-heeft-allemaal-geen-zin, maar ik zie toch ook dat ‘onze’ macht en invloed zeer betrekkelijk is. De banken, Google, Facebook, de VS, Russen en Chinezen, het klimaat, soms is het grote te groot. En misschien verklaart dat de heftige politieke discussie over het ontaarde gedrag bij het studentencorps, wordt de discussie over Zwarte Piet op weg naar 5 december weer opgewarmd en stelde het CDA-Kamerlid Martijn van Helvert tijdens het Vragenuur een prangende vraag over sluipverkeer in de Belgische grensstreek.

Het is daar in Chaam en Zundert een gekkenhuis. De rust wordt ernstig verstoord door denderende vrachtwagens door de stadscentra. Als de kwestie niet wordt opgelost, lijkt het mij niet uitgesloten dat de Belgische ambassadeur wordt ontboden bij onze minister van Buitenlandse Zaken. Soms is het kleine groot genoeg.

Kees Boonman is politiek commentator voor AVROTROS

Ster advertentie
Ster advertentie