Opinie & Commentaar
AVROTROS

Column Malou Holshuijsen: 'Zin in verbinding'

foto: eigen fotofoto: eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Column Malou Holshuijsen: 'Zin in verbinding'

Goede Vrijdag allemaal. Voordat we uitkijken naar de komende feestdagen en de Paasbrunch via Zoom waarbij ik – Thank God – het volume van mijn neefje zelf kan reguleren, sta ik stil bij vandaag.

Column Malou

De dag dat ze Jezus Christus aan het kruis hezen en hem lieten lijden voor al onze zonden. Wat er in theorie op neerkomt dat God je niet laat betalen voor dingen die je verkloot. In de praktijk betekent dit dat de zorg, horeca, kunst en cultuursector ‘oh tóch wel’ een rekening krijgen opgediend.

De zonde van de een is het faillissement van de ander. Grote groepen mensen – in een ruimte – zondigend zingend over zonden.

Zonder zorgen over zorgcapaciteit en zorgpersoneel.

God, wat heeft ie lang gehangen hè?

Tikkie na een verjaardag

Ze verpesten het voor de rest. Kerkgangers die aankomend weekend wederom schijt hebben aan de coronaregels zijn de Tikkies na een verjaardagsfeestje, met de vraag of je dertig cent voor het verbruikte inpakpapier kan overmaken.

Ik keek gister naar jou Humberto als de verteller van The Passion.

Dit jaar hoopte ik dat het anders zou aflopen dan de voorgaande jaren. Dat Judas niet op zou komen dagen en iedereen aan tafel gewoon gezellig dronken zou worden, Freek Bartels ruim bijschonk in plaats van zo’n karig slokje en dat ze tot diep in de nacht liedjes zouden zingen.

En feesten.

Maar dat gebeurt niet.

Het verhaal bestaat al en we weten hoe het afloopt.

Voorspelbaarheid van The Passion

De voorspelbaarheid van The Passion is een beetje te vergelijken met het geheugen van Mark Rutte. Je weet wat er in het verleden is gebeurd, je maakt er een mooi showtje van - en uiteindelijk loopt het tóch slecht af.

Rutte zit nog.

En Jezus hangt.

Goed, de Paasbrunch dus, of zoals dat bij ons gaat: een groep volwassenen die doen alsof ze uit vrije wil eieren zoeken en daarna de blauwgroen-gekookte delicatesse tegen heug en meug opeten. Here zegen deze spijzen amen.

Of zoals ze in Urk en Krimpen zeggen: Here zegen deze spijzen aanvallen!

Een journalist.

Een teststraat.

En vergeef ons van alle zonde.

Freek Bartels laten hangen?

Ik vraag me af of ze Freek Bartels wel naar beneden hadden moeten halen of dat we hem symbolisch hadden moeten laten hangen, om aan te geven: genoeg is genoeg mensen.

Dat al onze zonden zijn afgekocht wil niet zeggen dat we alleen aan onszelf moeten denken. Het leven is geen gratis lopend buffet waarbij je drie keer zo veel opschept omdat het er nou eenmaal ligt.

Ik kijk uit naar verbinding. Echte verbinding – niet alleen voor de televisie tijdens The Passion, maar dat er tijdens die andere show in Den Haag wordt gezegd: Het is inderdaad genoeg zo, tijd voor het eerlijke verhaal. Tijd voor minder leugens. Tijd voor meer kleur, want een is niet genoeg. Tijd voor verandering. En laat Freek Bartels nu maar weer zakken.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14:00 en 16:00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie