Opinie & Commentaar

Dit gaat je leven veranderen en dat weet je zelf ook wel

foto: Omroep Maxfoto: Omroep Max
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit gaat je leven veranderen en dat weet je zelf ook wel

[AVROTROS] Op de middelbare school heb ik geleerd hoe je chemische reactievergelijkingen moet maken, welke naamvallen je wanneer moet toepassen in het Duits en hoe je een logaritmische schaalverdeling moet gebruiken. Er gaan dagen, wat zeg ik, járen voorbij dat er geen beroep wordt gedaan op die kennis.

Wat ik niet heb geleerd, maar wel graag had willen leren op school: hoe je een lekke autoband kunt vervangen, hoe je een onzichtbare zoom in je jurk kunt naaien, hoe je een wegrottend stuk raamkozijn kunt renoveren, hoe je macarons kunt bakken die wél luchtig zijn en hoe je moet onderhandelen. Gelukkig heb ik bovenstaande inmiddels geleerd van achtereenvolgens de ANWB, mijn moeder, mijn vriend, YouTube en Arnold.

Van Onschatbare Waarde

Je kent hem vast wel. Arnold Wegh, de antiekhandelaar uit het tv-programma Van Onschatbare Waarde, waarin drie deelnemers een object te koop aanbieden aan vier verschillende antiekhandelaren die ieder in hun eigen kamer zitten. Dit is het machtige spel der onderhandeling.

Al vanaf het eerste moment dat de deelnemer de kamer van Arnold binnenloopt, is diegene verloren. Ook al heeft de deelnemer dat zelf nog niet door, als kijker zie je meteen dat Arnold altijd de regie in handen heeft én dat hij alles bepaalt. Hij geeft een stevige handdruk, gaat zitten, leunt iets achterover en kijkt je aan met een doordringende, zelfverzekerde blik. Zodra de deelnemer en hij een prijs zijn overeengekomen, schenkt hij whisky, om te vieren dat ze het eens zijn geworden. Denkt de deelnemer. In werkelijkheid viert Arnold dat het hem wederom is gelukt om iemand zijn wil op te dringen.

Krultang als bonus

Ik heb Arnold nu al twee seizoenen lang zeer minutieus geobserveerd. Hij is mijn held. Ik heb al zoveel van hem geleerd. Trucjes die je kunt toepassen als je met een autohandelaar moet onderhandelen over een tweedehands auto. Als je je huisgenoot de afwas wilt laten doen. Als je een nieuwe wasmachine koopt en je er een gratis krultang als bonus bij wilt krijgen. Als je je medemens wilt overtuigen van je gelijk. Oftewel, in oneindig veel gevallen heb ik mijn nieuwe inzichten al kunnen toepassen. Ik zal een paar trucjes met je delen.

Zo gaan wij dat doen

Als degene die tegenover je zit het niet met je eens is, noem zijn of haar naam. Niet op een vragende toon, maar op een licht autoritaire toon, alsof je een kind toespreekt. Voeg eventueel een diepe zucht toe. Wat je ook doet, kijk nooit weg. Leg vervolgens helder uit hoe je het wél wilt hebben, spreek in de wij-vorm ('zo gaan wij dat doen') en benadruk dat alles met je lichaamshouding. Knijp je ogen een seconde toe ('het is goed zo'), maak een lichte knik met je hoofd ('het is een hele goede deal, dat weet je zelf ook'), buig naar voren en steek je hand alvast uit. Probeer maar, je zult zien dat de ander automatisch zijn of haar hand uitsteekt en akkoord gaat met alles wat jij wilt.

Tot zover mijn nieuwe inzichten, ... (vul je eigen naam in). Dit gaat je leven veranderen, dat weet je zelf ook wel.

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie