Mediaforum: 'Overheid moet ingrijpen om teloorgang journalistiek tegen te gaan'
- Nieuws
- Mediaforum: 'Overheid moet ingrijpen om teloorgang journalistiek tegen te gaan'
[KRO-NCRV] Columniste en schrijver Marianne Zwagerman luidt de noodklok. Ze vindt dat de overheid moet ingrijpen zodat de ‘vrije’ journalistiek blijft bestaan. "Er ontstaan nu in Amerika een aantal multimiljardairs die rijk worden van het geld dat vroeger werd gebruikt om redacties mee te vullen. Dat zie je nu bij TMG in het klein, maar je ziet het wereldwijd. Ook bij The Guardian en The New York Times en dat is heel zorgelijk."
Alle kranten en nieuwsmedia hebben te maken met dalende advertentie inkomsten. Nu is het de TMG, de Telegraaf Media group, waarvan naast de Telegraaf, ook onder andere Geen Stijl, Sky Radio en Radio 538 deel van uitmaken. De advertentie-inkomsten zijn gedaald met 21 procent en er verdwijnen 75 banen.
35 miljoen
Volgens Zwagerman is het probleem bij kranten het allergrootst. Daar lijken de advertentie-inkomsten naar nul te gaan. "Er komt momenteel nog maar 35 miljoen uit advertentie-inkomsten", zegt ze in het Mediaforum. Aan de ontlezing van kranten ligt het volgens haar niet. Men is overgegaan naar digitaal, maar leest niet minder. "De oplagecijfers blijven stabiel."
Overheidsingrijpen
“Voorheen was het zo dat adverteerders de journalistieke content van de journalistieke organisaties betaalden. Dus dan ging dat geld naar bedrijven die er redacties van betaalden. Nu gaat dat geld naar Google en Facebook. Als twee bedrijven op de wereld het water duurder maakten, dan zou de overheid ook ingrijpen. Dat moet nu dus ook gebeuren", zegt Zwagerman stellig.
Zwagerman pleit voor overheidsingrijpen omdat ze niet ziet hoe de journalistiek deze kentering te boven komt. Kranten proberen al meer inkomsten binnen te krijgen door betaalmuren op te werpen, maar ze vindt het onterecht dat de consument nog meer moet gaan betalen voor een vrije pers die volgens haar hoort bij 'de eerste levensbehoefte' in een democratie.
Belastingen
Een oplossing zou bijvoorbeeld nieuwe belastingmaatregelen kunnen zijn. "En je moet het wereldwijd aanpakken. Het is een basisvoorziening in elke democratie. En die dreigt weg te vallen en dat probleem lost zich niet vanzelf op."