'In mediawereld worden seksuele opmerkingen te vaak weggelachen'
- Nieuws
- 'In mediawereld worden seksuele opmerkingen te vaak weggelachen'
[KRO-NCRV] Seksuele intimidatie op de redactievloer, is dat probleem goed bespreekbaar in Nederland? Deze week werd bekend dat voormalig Fox News-presentatrice Gretchen Carlson 20 miljoen dollar ontvangt als schadevergoeding voor langdurige seksuele intimidatie door haar baas Roger Ailes, de 76-jarige oud-CEO van Fox News en tevens oprichter van de zender.
Carlson kreeg deze zomer te horen dat haar contract niet werd verlengd bij Fox News. Ze protesteerde en meende ontslagen te worden omdat ze weigerde met Ailes seks te hebben. Na haar aanklacht deden zeker nog twintig andere vrouwen die bij de zender werkten hun beklag over seksuele intimidaties tijdens hun werk voor de commerciële zender.
Excessen in VS ook in NL?
Of de excessen zoals in Amerika ook in Nederland voorkomen weet Sanne Terlingen, onderzoeksjournalist bij Argos en OneWorld, niet. "In Amerika kaarten ze het eerder aan," zegt ze in het Mediaforum op NPO Radio 1. Volgens haar zijn we in Nederland meer gewend om alles een beetje weg te lachen en het gezellig te houden.
Terlingen meent dat er hier een mentaliteit heerst van 'lach lekker mee met een seksgrapje' en 'doe niet zo moeilijk', iets waar zij ook aan meedeed toen ze in het begin van haar journalistieke carrière wel eens verrast werd door onaangename uitspraken van haar mannelijke bazen.
'Zoent zo'n tongpiercing lekker?'
Zo kreeg ze na een journalistenborrel eens een appje van haar leidinggevende met de vraag: 'Zoent het lekker? Zo’n tongpiercing?' Terlingen: "Die opmerking heb ik toen een beetje weggelachen omdat ik wist: volgende week zit ik weer met hem aan tafel." De journaliste zegt dat vooral jonge freelancers die net beginnen een ongezonde afhankelijkheidsrelatie hebben met hun leidinggevenden. Vaak bepalen mannen van middelbare leeftijd of je stukje in de krant komt.
Ongezonde opbouw in mediawereld en de politiek
Journalist en presentator Max van Weezel staat er niet van te kijken dat seksuele intimidatie een taboe is. "De mediawereld heeft net als de politieke wereld een hele ongezonde opbouw", zegt hij in het Mediaforum. "Het bestaat voor een groot deel uit mannen met macht, meestal van middelbare leeftijd."
Volgens hem is zeker tweederde van de mensen die achter de schermen werken vrouwen in de 20 en 30 jaar, "vaak in afhankelijke posities. Met een tijdelijk contract, of freelance." Volgens Van Weezel trekken de vrouwen niet zo snel hun mond open omdat ze bang zijn voor hun positie.