Opinie & Commentaar

'Politiek moet zich niet bemoeien met omstreden Instagram-account'

foto: Straathyena's
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Politiek moet zich niet bemoeien met omstreden Instagram-account'

[KRO-NCRV] "Als er vanuit het parlement de oproep komt om een platform waarop iets gepubliceerd wordt te sluiten, dan is mijn conclusie: we hebben blijkbaar geen DENK nodig in het parlement om de sfeer uit Turkije te importeren." Dat zegt Paul van Gessel, directeur van NH AT5 vandaag in het Mediaforum op NPO Radio 1.

Deze uitspraak volgt op berichtgeving in De Telegraaf over het Instagram-account 'Straathyenas'. Een Kamermeerderheid eist actie tegen het account waarop vandalistische filmpjes worden verheerlijkt. CDA-Kamerlid Van Toorenburg vindt het "belachelijk dat vandalen dit podium voor geweld geboden wordt". Ze wil dat minister Van der Steur onderzoekt of hij het account op de internetdienst kan verbieden. De minister zelf noemt het fenomeen "schandalig".

Hellend vlak

"Een politicus die openlijk bepleit om platformen te sluiten moet ernstig nadenken wat hij in een democratie te zoeken heeft," aldus Van Gessel. "Inhoudelijk kun je er alles van vinden, maar verbieden gaat te ver. Ik denk dat wij een hele sterke democratie hebben die het aankan om over dit onderwerp te praten, zonder dat je de brievenbus dichttimmert."

Daar is journalist Manon Colson (Bureau Sport) het mee eens. "Op het moment dat je dingen gaat verbieden, kom je op een hellend vlak. Wat is de volgende stap?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.




Ster advertentie
Ster advertentie