Opinie & Commentaar

Brexitblog: wordt het Black Friday of niet?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brexitblog: wordt het Black Friday of niet?

Nog anderhalve dag en dan worden de eerste mensen ontslagen. Dat zegt George Osborne, de Britse Jeroen Dijsselbloem. Althans, als de burger gaat voor Out, dan is het gedaan.

Osborne zei dat tijdens een bezoek aan de McLaren-fabriek in Surrey. Leuke auto trouwens. Vooral de 570S. Door onze Wet Normering Topinkomens behoort deze tweezitter voor ons zo langzamerhand tot het onhaalbare. Afhankelijk van de kleur kost zo’n McLaren al gauw 400.000 euro. Ondanks de milieuzone heb ik er hier in Londen al een paar gezien.

Ter zake. De temperatuur loopt op. De koers van het pond ook. Waardoor er weer gegokt wordt op een verlenging van het EU-lidmaatschap.

Op de peilingen kun je maar beter niet afgaan. Dat deed vorig jaar bij de parlementsverkiezingen ook iedereen. Dat er weer een coalitieregering zou komen, misschien zelfs met Labour. Maar nee, Cameron won, niet ruim, maar wel genoeg. Cameron’s campagneleider Lynton Crosby peilde zelf een overwinning maar hield het voor de buitenwereld als top secret geheim. Iedereen bleef in de waan dat het to close to call was. Zag weer zo’n kop vandaag in de Financial Times….

Soms is de campagne moeilijk te begrijpen. Premier David Cameron voert samen met Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn campagne met het zelfde doel: lid blijven in Brussel. Is toch te begrijpen dat een gewone burger er fronsende wenkbrauwen van krijgt. En binnen de Conservatieve partij van Cameron heerst een -zoals dat hier in de krant wordt genoemd -civil war, een burgeroorlog.

Want een deel van Cameron’s partij haat de Europese Unie en strijdt dus tegen de eigen premier, waarvan ze weer wel vinden dat als hij verliest hij niet hoeft op te stappen. Zo is Cameron weer tegen de toenemende migratie, maar hij wijst Farage weer af die strikt genomen hetzelfde bepleit.

Laura Kuenssberg, de politieke duider bij de BBC zei niet zonder reden dat politiek en het werkelijke leven “niet altijd parallel lopen”. De Jo Cox-herdenking in het parlement leidde overigens wel even tot een moment van bezinning. Verwoord door Jeremy Corbyn, die bepleitte iets meer van ‘’elkaar te tolereren en elkaar iets minder te veroordelen”.

De ontroerende bijeenkomst in het parlement en de dienst in Saint Margaret Church in Westminster was nog niet voorbij of Nigel Farage, de anti-EU-campaigner sprak alweer over zijn tegenspelers als vertolkers van de “politiek van de haat”. Het woord van de dag is overigens Black Friday, want zo wordt de dag na het referendum genoemd bij een Brexit.

Ik vertrek zo naar de London Wembley Arena. Daar hebben Beyoncé, David Bowie, de Foo Fighters en Pink Floyd gestaan. Daar is nu het grootste live-televisiedebat ooit, zeggen ze. Een debat met 6000 toeschouwers. Over het referendum. Geleid door David Dimbleby, 77 jaar oud en als presentator van Question Time zo’n beetje de enige stabiele factor in het land. En hier op mijn plein, Lincoln’s Inn Field, wordt deze week weer een nieuwe bioscoopfilm gedraaid. Harwood. Ik moet nog uitzoeken waarover het gaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Politiek commentator Kees Boonman houdt deze week een dagboek bij over het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk. Lees hier de brexitblog van maandag.

Ster advertentie
Ster advertentie