Opinie & Commentaar

Een eerlijke kans

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een eerlijke kans

[EO] Ik heb hem al een tijd niet gesproken, maar in theorie mag ik bij mijn eerstvolgende formele gelegenheid Diederik Samsom bellen om te vragen hoe ik ook alweer m’n stropdas moet knopen.

Dat heeft hij me bijna vijf jaar geleden beloofd, in de campagnetijd voor de verkiezingen in 2012. Ik had toen een online programma (ja ja, toen al) rondom Knevel en van den Brink (ja ja, toen nog) waarin ik direct na de uitzending nababbelde met de tafelgasten. Het grote voordeel voor dat online programma - getiteld Makkelijk Praten Achteraf - was dat mensen na afloop van de uitzending vaak opgelucht zijn en daarom niet zelden veel meer eruit floepen dan tijdens de uitzending.

Samsom was één van de weinig politici die voor mijn gevoel lekker zichzelf bleef bij een interview en echt in gesprek ging met de interviewer. We weten inmiddels wat die houding hem politiek gebracht heeft...

Bij de meeste andere politici, zo ontdekte ik toen, is het toch vooral het afdraaien van de eigen agenda. Stel Rutte een vraag, en hij buigt het zo om dat hij vertelt wat hij sowieso al wilde vertellen. Wat vindt u van appels? Nou, als we toch over fruit praten, over peren heb ik wel iets te zeggen! Doodvermoeiend. En ook wel weer logisch, want een foute uitspraak kan je als politicus spreekwoordelijk de kop kosten.

Moeilijk te geloven


Het zorgt er wel voor dat ik, en volgens mij velen met mij, veel moeite heb om politici te geloven. In debatten hoor ik geen echte gesprekken meer, maar het voorgekookt opdreunen van het eigen partijprogramma met hier en daar een kwinkslag, aangevuld met een slimme en goed voorbereide aanval op de debatpartner(s).

Toch neem ik mezelf voor om de komende dagen alle politici een nieuwe kans te geven. Want dit zijn wel de mensen die, hetzij met dubbele agenda’s, eigen ijdelheid, ellebogenwerk, betweterigheid, het wel gewoon gaan doen. Hard werken, lange dagen, veel privé opgeven, heel veel lelijke dingen over je heen krijgen, risico op een levenslang slecht imago, en dat alles om uiteindelijk het land in jouw ogen een klein beetje mooier te maken. En dat vind ik stiekem toch wel bewonderenswaardig.

Renze Klamer is presentator bij Langs de Lijn En Omstreken en Dit is de Dag op NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie