Opinie & Commentaar

'Laten we weer een beetje normaal tegen elkaar doen'

foto: Marli Huijer - Screenshot YouTubefoto: Marli Huijer - Screenshot YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Laten we weer een beetje normaal tegen elkaar doen'

[KRO-NCRV] “Laten we weer een beetje normaal gaan doen tegen elkaar.” Daarvoor pleit Marli Huijer, Denker des Vaderlands, in Stand.nl op NPO Radio 1.

"Dat betekent dat je bereid bent om naar elkaar te luisteren en dat je bereid bent tot enige vriendelijkheid naar elkaar", aldus Huijer. "Je moet bereid zijn om je te verplaatsen in de mening van de ander."

Volgens de filosoof is die rol voor iedereen weggelegd. "Iedereen kan nadenken over zijn emoties, daar hoef je niet bijzonder hoogopgeleid voor te zijn", aldus Huijer.

Politici

Volgens Huijer zijn we de bereidheid om naar elkaar te luisteren al een tijd geleden kwijtgeraakt. Politici spelen daar volgens de filosoof een belangrijke rol in. "Sommige politici geven duidelijk het verkeerde voorbeeld." Huijer verwijst naar politici die leuzen gebruiken tegen bepaalde groeperingen in de samenleving. "Politici maken steeds meer gebruik van emotie om de kiezers aan te spreken. Dat vind ik een slechte ontwikkeling."

Volgens de filosoof is het de taak van politici om mensen af en toe tot de orde te roepen. "Dat betekent overigens niet dat je de emoties van mensen niet serieus moet nemen."

De stelling in Stand.nl was vandaag 'In 2017 moeten we weer een beetje normaal tegen elkaar gaan doen'. 75 procent van de stemmers was het eens met de stelling, 25 procent was het er niet mee eens.

Ster advertentie
Ster advertentie