Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Semenya heeft hormonale mazzel maar dat maakt haar geen Olympisch kampioen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Semenya heeft hormonale mazzel maar dat maakt haar geen Olympisch kampioen'

De sportwereld staat op zijn kop: atlete Caster Semenya moet toch hormoontherapie gaan volgen om haar testosteronspiegel te verlagen. Tenminste, als ze nog wil deelnemen aan de vrouwencompetitie. Druktemaker Ellen Deckwitz zegt in De Nieuws BV dat ze het absurd vindt: "Sport is het vieren van verschil. Daar heeft rechtvaardigheid, als het om natuurlijke aanleg gaat, helemaal niets mee te maken".

Competitie draait niet om gelijkheid maar om verschil zegt Ellen Deckwitz: "Hoe saai zouden wedstrijden wel niet worden als iedereen even hard rende en gelijk over de finish kwam? Sport is op een liefst vreedzame wijze kijken wat de grenzen zijn van de mens, waar de sporter met de best mogelijke aanleg, met de best mogelijke training toe in staat is."

De atletiekbond houdt van overzichtelijkheid

Maar, de internationale atletiekbond houdt van overzichtelijk. "En dus schrijven ze Semenya anti-doping voor", zegt Ellen, "het is alsof je Donny van de Beek laat spelen met een wielklem om zijn rechterbeen."

"Caster Semenya heeft natuurlijk hormonale mazzel dat ze de testosteronspiegel bezit van een mannetjesorka in de lente, maar zoiets maakt iemand niet automatisch een Olympisch kampioen. De top bereikte zij door eindeloos te trainen, door discipline, zelfinzicht, door te kunnen omgaan met enorme stress. En dat zijn niet de bijwerkingen van testosteron, maar van karakter.

Druktemaker Ellen Deckwitz - Caster Semenya

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie