Opinie & Commentaar

‘De vergrijzing los je niet op door meer mantelzorg’

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘De vergrijzing los je niet op door meer mantelzorg’

[KRO-NCRV] "Het systeem is moreel failliet", schrijft sportjournalist Hugo Borst vandaag in een open brief over de bureaucratie in de zorg. Zijn ‘pamfletje’, zoals hij zijn oproep aan staatssecretaris Van Rijn zelf noemt, werd prominent op de voorpagina van het AD gedrukt. Het is een reactie op de lijst slechtst presterende verpleeghuizen die de Inspectie voor de Gezondheidszorg woensdagavond naar buiten bracht.

Borst heeft zelf een moeder in een verpleeghuis en signaleert vanuit eigen ervaring dat vooral de verplichte administratieve handelingen zorgen voor een hoge werkdruk en inefficiënt handelen. “Het systeem schrijft voor dat veel (overbodigs) moet worden geregistreerd”, schrijft hij in zijn brief. “Geachte staatssecretaris, verzorgers hebben een talent; ze kunnen magistraal zorgen. Laat ze dat dan doen. Laten we afspreken dat ze voortaan alleen het hoognodige opschrijven.” Daarbij haalt Borst het voorbeeld aan van een verpleeghuis dat met dezelfde financiële middelen wel uitkomt door het minder nauw te nemen met de registratie.

Wel meer geld nodig

Journalist Frenk van der Linden, zelf ook mantelzorger, vindt de oplossing van Borst te kort door de bocht. Als onderzoeksjournalist dook hij voor Brandpunt in de materie. Er is volgens hem wel meer geld nodig om de enorme onderbezetting en het gebrek aan gediplomeerd personeel op te vullen. “Het is niet op te lossen door gewoon minder te registreren”, aldus Van der Linden.

Actiejournalistiek AD

Hoofredacteur Hans Nijenhuis erkent dat hij met deze vorm van ‘actiejournalistiek’ een statement wilde maken over een onderwerp dat heel veel mensen iedere dag aangaat. “Een redactie zei tegen mij: Als je het aankondigt, doe iets leuks. Als je het op de voorpagina drukt, doe je iets belangrijks.” Nijenhuis hoopt dat Van Rijn zelf persoonlijk reageert op de brief. “Dit is een oprechte brief van een betrokken journalist. Hier zit geen spel achter, dus kom alstublieft met een antwoord.”

Van der Linden denkt dat Van Rijn hier zeker serieus op in zal gaan. “Vergeet niet dat hij worstelt met heel weinig geld en de vergrijzing. En het is heel weinig politici gegeven om daar de nobelprijs politiek voor te winnen. Want hoe los je dit op? Je moet korten op uitkeringen, Defensie of ontwikkelingssamenwerking wat dit gaat over miljarden.”

Kinderen moeten zelf ook inleveren

Ook de zoons en dochters moeten zelf bereid zijn in te leveren meent Van der Linden door bijvoorbeeld niet iedere week een verslag te verwachten over hoe het moeder die week precies is vergaan in het verpleeghuis. “Drie van de acht dagen staat er niets in het dossier van mijn moeder omdat het personeel ‘hands-on’ bezig was en minder kon registreren. Als kind moet je dat accepteren. De vergrijzing gaat gewoon heel snel en dat los je niet op met een pleidooi voor meer mantelzorg.”

Ster advertentie
Ster advertentie