Onderzoek
AVROTROS

Kan de NAVO het aan als Rusland aanvalt?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan de NAVO het aan als Rusland aanvalt?

Vanochtend kopte het AD: 'De NAVO kan niet op tegen Rusland.' Dat zou zijn gezegd in een briefing aan de Tweede Kamer door ambtenaren Defensie en Buitenlandse Zaken. Zijn we inderdaad de klos, mocht Rusland om welke reden dan ook besluiten om aan te vallen? Martijn Rosdorff checkt het bij experts in Feit of Fictie.

Een mogelijke aanval op de Baltische Staten, dichtbij Rusland, is lastig op te vangen. Dat vertelt Rob de Wijk, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Leiden. "Heel weinig troepen van de NAVO zijn in dat gebied. Volgens de afspraken met de Russen mag de NAVO daar maar een paar honderd militairen gestationeerd hebben."

Aan de andere kant van de grens staan honderdduizend man van de Russen. De Wijk wijst op die enorme ongelijkheid. "Het is bijna onmogelijk om heel snel voldoende troepen aan te voeren vanuit het Westen van Europa naar het Oosten van Europa."

Niet over tot actie

Toch denken beide experts niet dat Rusland snel echt zal aanvallen. "Het gaat uiteindelijk om het incalculeren van risico's", zegt Dick Zandee. "Als Rusland iets doet tegen een NAVO-lidstaat, laten we zeggen Estland, dan wordt het onvoorspelbaar wat er vervolgens gaat gebeuren." Rob de Wijk legt dat verder uit. "Een aanval op Estland zou oorlog met Europa, Amerika én Canada betekenen. Dat zal de Russen genoeg afschrikken om het niet te doen."

Het zal dus niet snel gebeuren, maar dat de NAVO onderbemand is tegen Russische troepen is een feit. "Er moet wel iets gebeuren: de NAVO moet de inspanning verbeteren, omdat we het gedurende een periode van twintig jaar een beetje verwaarloosd hebben", besluit Zandee.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie