Onderzoek
HUMANVPRO

Argos: topman FMO vertrok om intimidatieklacht

foto: Harold Versteeg, Hollandse Hoogtefoto: Harold Versteeg, Hollandse Hoogte
  1. Nieuwschevron right
  2. Argos: topman FMO vertrok om intimidatieklacht

Wat is er aan de hand bij de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO? Topman Peter van Mierlo van ontwikkelingsbank FMO stapte donderdag plotseling op. Directe aanleiding waren klachten over intimidatie. GroenLinks stelt vragen.

Argos en de Volkskrant spraken de afgelopen tijd met een groot aantal bronnen binnen en rond FMO. Uit gesprekken met medewerkers en inzage in documenten rijst het beeld van een top die medewerkers kleineert en intimideert. Met als gevolg dat personeel nauwelijks tegenspraak durft te geven of misstanden aankaart.

Nog voordat vragen hierover van Argos en de Volkskrant aan FMO waren beantwoord, maakte CEO Peter Van Mierlo donderdag zijn vertrek bekend. In een verklaring stelt hij dat er ‘discussie is ontstaan over de wijze van aansturing van de transformatie’ van FMO en hij weggaat omdat hij het veranderproces ‘niet in de weg wil staan’.

In werkelijkheid was duidelijk geworden dat een officiële klacht over intimidatie tegen Van Mierlo door medewerkers gegrond zou worden verklaard. Dat bericht bereikte afgelopen week de raad van commissarissen en de betrokken ministers Hoekstra (Financiën) en Kaag (Buitenlandse Handel). FMO is voor 51 procent in handen van de Staat.

Video niet beschikbaar

In combinatie met de naderende publicaties bracht dit het vertrek van Van Mierlo in een stroomversnelling.

In Argos reageert Tweede Kamerlid Tom van de Nieuwenhuijzen van GroenLinks op de ontwikkelingen. Volgens hem heeft de aanpak van Van Mierlo geleid tot een extra probleem en niet tot een oplossing'. Hij is ‘bezorgd’ over de situatie en noemt het ook onwenselijk dat er bij FMO vaak geheimhoudingsovereenkomsten worden getekend na incidenten of het vertrek van medewerkers.

Uit het onderzoek van Argos en de Volkskrant blijkt dat deze veel worden ingezet. Van de Nieuwenhuijzen laat weten dat hij vragen gaat stellen aan minister Kaag.

Crisis bij ontwikkelingsbank FMODe klachten tegen Van Mierlo die door de onafhankelijke commissie zijn onderzocht gaan over een incident tijdens het jaarlijkse Winterfeest van FMO afgelopen december. De feestcommissie wilde een video vertonen over de missie en waardes van FMO, maar waarin ook de draak werd gestoken met uitingen die hier eigenlijk niet mee stroken, zoals dure auto’s van het management.

Tijdens een intimiderend gesprek, in aanwezigheid van de rest van de FMO-top, bepaalde Van Mierlo dat de video niet mocht worden vertoond en eiste hij dat de jonge medewerkers hun handtekening zetten onder een geheimhoudingsverklaring.

Video niet beschikbaar

Het Winterfeestincident staat niet op zichzelf. Uit gesprekken en inzage in documenten komt naar voren dat er meer voorvallen zijn geweest waarbij mensen zich vernederd hebben gevoeld. Op directeursniveau is zelfs een e-mail verstuurd naar de FMO-top waarin ronduit wordt gesteld dat deze verantwoordelijk is voor ‘het creëren van een omgeving van angst en vergelding’ en dat het vertrouwen weg is.

Lees hier het uitgebreide verhaal en de reactie van FMO.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de VPRO en HUMAN. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie