Onderzoek
EO

Kerkleiders: 'Spannend hoeveel mensen na corona terugkomen'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Kerkleiders: 'Spannend hoeveel mensen na corona terugkomen'

Uit onderzoek van Dit is de Dag en het Nederlands Dagblad blijkt dat bijna 1 op de 5 christenen na corona minder naar de kerk te gaan. "Een enorm verlies", noemt bisschop De Korte dat aantal. PKN-voorman René de Reuver zegt niet heel verbaasd te zijn over de cijfers en begrip te hebben dat mensen afhaken. Toch hebben ze hoop; veel kerkgangers blijken ondanks gesloten kerkdeuren toch betrokken te zijn gebleven.

Video niet beschikbaar

De Korte, bisschop van bisdom Den Bosch van de Rooms-Katholieke Kerk zag na de eerste golf dat mensen minder naar de kerk kwamen. "De eerste maanden waren we dicht. Toen we open mochten merkten we dat er elke week weer wat mensen bij kwamen. Maar het wordt spannend hoeveel mensen na corona terugkomen."

Scriba van de Protestantse Kerk Nederland (PKN), René de Reuver denkt dat het afhaken vooral komt door online diensten. "Het is een grote opgave om online toeschouwer te blijven. Een kerk is ook een gemeenschap waar je samenkomt. Thuis op de bank zitten is heel wat anders. Ik snap ook wel dat het moeilijk is om het vol te houden."

Vooral katholieken en gereformeerden verwachten af te haken. De Korte noemt het geen goed nieuws: "De kerkdienst is bij veel mensen gekoppeld aan gemeenschapsvorming, al die zaken zijn weggevallen. Als die patronen zijn weggevallen dan moet je vrezen dat mensen wegblijven."

Jongeren

Opvallende uitkomst in het onderzoek is dat vooral jongeren behoefte hadden aan contact met de kerk, terwijl de kerk vooral contact met ouderen zocht. Voor zover dat contact er was, was het vooral op initiatief van de jongeren. De Reuver vindt het bemoedigend dat jongeren zelf contact zochten met de kerk maar ziet het ook als signaal richting de kerk: "Er wordt wel eens gezegd dat jongeren niet geïnteresseerd zijn, dit logenstraft dat. Ze zeggen zelfs dat ze het hebben gemist".

De Korte en De Reuver zien beide nog toekomst voor de kerk in Nederland. "De missionaire uitdaging na corona is alleen maar urgenter geworden. We zetten heel erg in op een blijvende band met onze leden. Niet alleen op zondag", legt De Korte uit. De Reuver ziet vooral dat veel mensen nog heel erg op zoek zijn naar verbinding. "Dit onderzoekt illustreert het enorme belang van de kerk als gemeenschap. Die gemeenschap is ontzettend belangrijk. We ervaren druk van mensen die naar de kerk willen. De mensen missen ontmoeting met God en met elkaar."

Versoepelingen

In lijn met de richtlijnen van het kabinet heeft ook de PKN deze week de adviezen rondom de coronaregels versoepeld. Volgens René de Reuver werd de roep om kerkdiensten steeds groter. De PKN adviseert om fysieke kerkdiensten met maximaal 30 man te houden. Eerder riepen ze op om vooral diensten online te houden.

De Reuver benadrukt wel het belang van de volksgezondheid: "We zeggen nu: neem de verantwoordelijkheid extra scherp en daarom trekken we de richtlijnen gelijk met die van de katholieke kerk. Je balanceert op het smalle koord van verantwoordelijkheid nemen en ook recht doen aan de kleine mogelijkheden die er zijn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie