Onderzoek
BNNVARA

Klimaatverandering: '1,5 graad doel halen lijkt uitgesloten'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Klimaatverandering: '1,5 graad doel halen lijkt uitgesloten'

Het derde rapport van het VN-klimaatschap IPCC wordt vandaag gepubliceerd. De vraag is of we op dit moment genoeg doen om de opwarming van de aarde te beperken. Volgens klimaatonderzoeker Jeroen Oomen gaat het nog niet voortvarend. Bij Vroeg! vertelt hij dat het 1,5 graad doel waarschijnlijk niet haalbaar is.


Video niet beschikbaar

Oomen verwacht dat het IPCC rapport aandacht geeft aan de haalbaarheid van het 1,5 graad doel. Dit doel is gesteld in het Klimaatakkoord waarin de afspraak is dat wereldwijd de temperatuur op aarde niet meer mag stijgen dan 1,5 graad Celsius. "Ik verwacht niet dat dit doel gehaald gaat worden", aldus de klimaatonderzoeker. Wel geeft Oomen aan dat dit niet gelijk staat aan mislukking: "Alles is al beter dan 2 graden opwarming, 1,6 graad zal ook al een stuk beter zijn."

Klimaatbeleid

Het IPCC heeft een belangrijke en adviserende rol voor nationale beleidsmakers. Maar Oomen heeft ook kritiek op het IPCC. "Op dit moment zijn ze vooral bezig te kijken naar wat realistisch is binnen het huidige politiek bestel, hiermee bevestig je de dominantie van politiek." Volgens Oomen wordt het 1,5 graad doel pas realistisch als we een serieus klimaat beleid gaan voeren. Dit kan pas als er wereldwijde inzet getoond gaat worden, maar dat gebeurt nog niet overal. "Met de huidige inzet gaat het zeker niet lukken."

Klimaatadaptatie en Westerse systemen

De Westerse wereld lijkt nog niet geleerd te hebben van de gevolgen van fossiele brandstoffen. Volgens Oomen komt dat omdat ons economische systeem gebouwd is op fossiele brandstof. "Daar zit een hele machtsstructuur omheen. Het opgeven van fossiele brandstof is het opgeven van een bepaalde machtsstructuur. En dat is moeilijk." Ondanks de opkomst van klimaatadaptatie, zoals het verstevigen van dijken en meer groen in steden, is dit volgens de klimaatonderzoekers niet genoeg. "De enige oplossing is uitstoot stoppen."

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister het terug in de podcast van Vroeg!

4-4 'De klimaatopwarming tot 1,5 graad beperken lijkt uitgesloten' - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie