Naar homepage
Onderzoek

Nierpatiënten 'extra vatbaar voor complicaties' bij coronavirus
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nierpatiënten 'extra vatbaar voor complicaties' bij coronavirus

Nierpatiënten zijn extra vatbaar voor ernstige complicaties als ze het coronavirus hebben. Ook de sterfte onder deze patiënten is hoog. Dat blijkt uit een onderzoek van een groep Nederlanders dat gedeeltelijk door de Nierstichting wordt gefinancierd.

Uit het onderzoek blijkt dat de sterfte onder dialyse- en transplantatiepatienten hoger is dan bij andere patiënten die veel risico lopen, zoals patiënten met hartfalen of longziekten.

"Dat zou kunnen komen doordat zij medicijnen krijgen die van invloed zijn op het immuunsysteem," zegt onderzoeksleider en hoogleraar interne geneeskunde bij het UMC Groningen Ron Gansevoort in het NOS Radio 1 Journaal.

Onderzoek

Het onderzoek begon in maart aan het begin van de coronacrisis. Omdat er toen nog zo weinig bekend was over COVID-19, besloten de universitaire ziekenhuizen in Groningen, Nijmegen en Amsterdam data te verzamelen uit heel Europa.

Het doel is om meer te weten over de kansen en risico's voor nierpatiënten die positief testen met coronavirus. Maar ook willen de onderzoekers weten hoe hun herstel eruitziet en welke behandelwijzen gewenst resultaat opleveren.

Inmiddels richt het onderzoek zich meer op het leven van patiënten na corona. "We willen weten hoe mensen mentaal en lichamelijk herstellen. Daarbij kijken we ook naar de kwaliteit van leven," zegt Gansevoort.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie