Onderzoek
KRO-NCRV

Thuiszorgorganisatie spant kort geding aan tegen KRO-NCRV en Follow The Money

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Thuiszorgorganisatie spant kort geding aan tegen KRO-NCRV en Follow The Money

De Rotterdamse organisatie Thuiszorg Naborgh B.V. heeft een kort geding aangespannen tegen KRO-NCRV en onderzoeksplatform Follow The Money. Thuiszorg Naborgh wil hiermee een verbod op publicaties waarin de organisatie in verband wordt gebracht met mogelijke zorgfraude.

De publicaties zijn onderdeel van een groot onderzoek van KRO-NCRV ’s dataplatform Pointer, KRO-NCRV’s Reporter Radio en Follow The Money naar zorgorganisaties die extreem hoge winsten maken.

Degelijk journalistiek onderzoek

KRO-NCRV en Follow The Money zien het kort geding met vertrouwen tegemoet, laat KRO-NCRV hoofdredacteur Henk van der Aa weten. “Hier zie je hoe belangrijk datajournalistiek is. Daar waar je eerder duizenden jaarverslagen handmatig door moest lopen zie je nu in een oogopslag onverklaarbare winstmarges opduiken. Dit hebben we aangevuld met degelijk journalistiek onderzoek, met hoor en wederhoor. We bieden structuur in de chaos. Het mooie van deze vorm van journalistiek is de maximale transparantie. Pointer publiceert alle achterliggende cijfers en informatie op haar website.”

Follow the Money hoofdredacteur Eric Smit: "We doen al jaren onderzoek naar mogelijke fraude in de zorg en dankzij de samenwerking met de KRO-NCRV hebben we die inspanning aanzienlijk kunnen uitbreiden. Op dat besluit kijk ik met veel genoegen terug. De resultaten laten zien dat er het nodige mis is met ons zorgstelsel."

De zitting is op woensdag 26 juni in de rechtbank in Rotterdam.

Op woensdag 26 juni om 21.20 uur is bij KRO-NCRV op NPO 2 de uitzending van datajournalistiek platform Pointer naar aanleiding van dit onderzoek. Follow The Money publiceert op 26 juni op ftm.nl en op zondag 30 juni zendt Reporter Radio een reportage uit om 19.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie