Onderzoek
KRO-NCRV

Geheime deal van 750.000 euro maakt einde aan jarenlange landgoedsoap

foto: KRO-NCRV - Getty en ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geheime deal van 750.000 euro maakt einde aan jarenlange landgoedsoap

De gemeente Bloemendaal heeft de jarenlange ruzie met landgoedeigenaren Hans en Rob Slewe afgekocht met een geheime deal ter waarde van 750.000 euro. De gebroeders Slewe krijgen het bedrag nadat ze jarenlang zijn tegengewerkt door de gemeente bij het verbouwen van hun landgoed. De affaire liep hoog op, kostte verschillende bestuurders de kop en spleet het chique Bloemendaal in twee kampen.

De broers Slewe kochten het verwaarloosde landgoed Elswoutshoek in 2009. Ze wilden verbouwen en het landgoed opknappen maar liepen al snel tegen een muur van bijna dertig geweigerde vergunningen aan bij de gemeente. Alleen de vergunning voor een ooievaarsnest werd afgegeven.

“Het is een beetje House of Cards, maar dan wel op zijn Bloemendaals”, zegt verslaggever Arthur de Mijttenaere van het Haarlems Dagblad in de reportage. De bouwruzie liep hoog op. Zo verweet toenmalig wethouder Marjolein de Rooij in 2014 in een inmiddels berucht interview in het Haarlems Dagblad de gebroeders Slewe intimidatietactieken te gebruiken tegen ambtenaren.

Later bleek uit geheime stukken dat van intimidatie geen sprake was. Het raadslid dat deze geheime stukken lekte werd vervolgd. Twee burgemeesters en twee wethouders stapten op of werden weggestuurd om de kwestie.

Lekken van geheime stukken

De stukken waaruit bleek dat de Slewes helemaal niet intimideerden werden openbaar gemaakt door raadslid Marylies Roos van eenmansfractie Hart voor Bloemendaal. Roos had als raadslid de stukken gezien, maar mocht er van het college van burgemeester en wethouders vanwege de geheimhouding niets over zeggen. Zelf bestrijdt ze dat de stukken geheim waren.

Ze belegde in december 2014 een persconferentie waarbij ze in het bijzijn van een notaris de geheime stukken opende en voorlas. Toenmalig burgemeester Ruud Nederveen deed aangifte, waarna Roos werd vervolgd door justitie wegens het schenden van haar ambtsgeheim.

Roos kreeg in 2016 een taakstraf van 60 uur opgelegd. In hoger beroep werd dat in juni van dit jaar verminderd tot 40 uur voorwaardelijke taakstraf. Roos gaat verder in beroep tegen de beslissing van het gerechtshof: “Ik heb gelijk en ben zelfs bereid uiteindelijk naar het Europese Hof te stappen’’, zo vertelt ze in het Haarlems Dagblad.

Geheime deal

Na jarenlange ruzie, met verschillende juridische procedures, werd in 2019 door de rechter een mediator aangesteld. Deze smeedde met de gemeente Bloemendaal en de gebroeders Slewe een deal, waarbij de Slewes een aanvankelijk geheim bedrag als schadevergoeding van de gemeente kregen.

Dat nu toch het bedrag van 750.000 euro als schadevergoeding aan de gebroeders Slewe bekend is gemaakt heeft te maken met de gemeentelijke jaarrekening. Accountant Baker Tilly wilde de jaarrekening zonder vermelding van het bedrag niet goedkeuren. Rob Slewe krijgt 300.000 euro, Hans Slewe 450.000 euro.

Gedoe rond openbaarmaking

Landgoedeigenaar Rob Slewe, zelf ook raadslid voor Zelfstandig Bloemendaal, zei in de raadszaal dat hij wenst dat alles openbaar gemaakt wordt, niet alleen het bedrag. Overigens discussieerde en stemde Slewe als raadslid niet mee over de landgoedkwestie omdat hij zelf belanghebbende is.

Met de deal is de Bloemendaalse landgoedsoap nog altijd niet voorbij. Het Haarlems Dagblad onthulde donderdag informatie over de stemverhouding over de geheime deal met de Slewe’s. Zo schreef het dagblad dat op basis van bronnen dat twee eenmansfracties (PvdA en Liberaal Bloemendaal) in de geheime vergadering op 27 mei tegen de deal hebben gestemd. Deze informatie valt binnen de vertrouwelijkheid en daarom doet burgemeester Elbert Roest aangifte van lekken.

Luister naar een reportage over de geheimhoudingskwestie in Bloemendaal. Het is de eerste van zeven afleveringen van de ReportersNL-zomerserie over gemeentelijke geschillen.

ReportersNL Bloemendaal

Pointer Regio (voorheen) ReportersNL is een wekelijkse rubriek op NPO Radio 1 van Pointer Radio waarin we regionale onderzoeksjournalistiek een landelijk platform bieden en samenwerken met onze mediapartners: Dagblad van het Noorden, De Limburger, Omroep Gelderland, Tubantia, de Leeuwarder Courant en Vers Beton. Pointer Regio wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Ster advertentie
Ster advertentie