Onderzoek

Corona opsporen in rioolwater: hoe werkt dat?

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Corona opsporen in rioolwater: hoe werkt dat?

In heel Nederland wordt inmiddels in het rioolwater gezocht naar sporen van het coronavirus. Een regionale oplaaiing van het virus kan zo al snel worden vastgesteld. Wat dat betreft is ons afvalwater extreem waardevol. ''Het bruine goud noemen we het'', zegt onderzoeker Ana Maria de Roda Husman van het RIVM.

Inmiddels is het aantal testpunten in Nederland uitgebreid naar driehonderd. Daarmee lopen we voor op andere landen, die bijvoorbeeld alleen in een paar steden testen. ''Er zijn wel landen die interesse hebben om dat verder uit te breiden. Maar ik denk dat we in Nederland wel een van de eersten zijn die op zoveel plekken testen'', zegt De Roda Husman in NOS Met het Oog op Morgen.

Monsters nemen

De onderzoeker vertelt hoe het testen precies in z’n werk gaat. ''Al het rioolwater wordt verzameld en komt samen bij een rioolwaterzuivering. Daar nemen we een monster. We kunnen vervolgens elk uur of elke tien minuten een klein beetje water nemen, afhankelijk van hoeveel water er langs stroomt. Zo hebben we over 24 uur een heel representatief monster.''

Het water wordt in flessen opgeslagen en vervolgens naar het laboratorium gebracht. ''Zeker met die driehonderd testpunten hebben we heel wat flessen in het lab staan'', zegt de onderzoeker. Na het onderzoek worden de flessen op een speciale manier afgevoerd.

Tilburg

In Nederland is al vroeg begonnen met dit soort rioolonderzoek. Al in februari werden de eerste metingen verricht. ''We kregen het idee om op Schiphol te monsteren, omdat we dachten dat het een echte hub zou zijn waar het virus binnen zou komen. En toen kwam de eerste patiënt in Tilburg en zijn we daar gelijk gaan meten. Toen vonden we het gelijk.''

De resultaten van de metingen zijn te zien op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie