Onderzoek
EO

Gereformeerde intensivist teleurgesteld in medegelovigen die massaal naar de kerk blijven gaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gereformeerde intensivist teleurgesteld in medegelovigen die massaal naar de kerk blijven gaan

"Teleurstellend", noemt intensivist Corstiaan den Uil gelovigen die met meer dan honderd mensen bij elkaar blijven komen. Dit zegt hij in Dit Is De Dag. Naast zijn werk als intensivist op de IC van het ErasmusMC is Den Uil ook zelf lid van een reformatorische kerk.

Zeker vijftig kerken zijn het afgelopen half jaar met meer dan honderd mensen bij elkaar gekomen. Volgens de kerken zelf heeft dat niet tot coronabesmettingen geleid. Dat blijkt uit een rondgang langs ruim honderd reformatorische kerken, door de onderzoeksredactie van Dit is de Dag in samenwerking met het Nederlands Dagblad.

Video niet beschikbaar

"De situatie op de IC is zeer nijpend. Kerken hebben een bevoorrechte positie gehad, terwijl winkels helemaal dicht moesten. Dan is het wel teleurstellend als men zich niet aan de voorschriften houdt van het maximaal aantal bezoekers", zegt Den Uil.

"Wat wel prachtig is om te zien als je in zo’n kerk komt is dat de basismaatregelen wel heel goed worden nageleefd", vertelt Den Uil. "Het is allemaal echt heel keurig geregeld, men let echt uitstekend op de basismaatregelen."

Situatie op de IC

Maar dat mensen in zulke grote groepen samenkomen vindt den Uil niet verstandig. De situatie op de IC is volgens hem nog steeds ernstig. "Naast de zorg voor coronapatiënten legt COVID ook een hele zware wissel op de reguliere zorg. Het is momenteel echt vechten voor ieder IC-bed. Alle verloven van onze IC-verpleegkundigen zijn momenteel ingetrokken", vertelt Den Uil. "Ik vraag me af of kerkgangers zelf ook nadenken over de vraag of ze op een IC opgenomen willen worden."

Corstiaan den Uil is zelf lid van de Gereformeerde Gemeente in Ridderkerk. In maart is zijn kerk onmiddellijk begonnen met maatregelen. Maandenlang werd niemand toegelaten, maar nu mogen er 30 mensen per dienst in het gebouw, vertelt hij. "Wij houden ons echt aan het protocol van het CIO. Wij hebben gedurende de hele pandemie met maximaal 100 personen in de kerk gezeten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie