Onderzoek
MAX

Waarom liefdesverdriet echt kan voelen als een gebroken hart (en wat er tegen helpt)

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom liefdesverdriet echt kan voelen als een gebroken hart (en wat er tegen helpt)

Valentijnsdag is voor veel mensen een dag gevuld met liefde, maar voor sommigen is het een pijnlijke herinnering aan een gebroken hart. Laura Bergshoef, wetenschapsjournalist van NRC, had zelf erg last van liefdesverdriet en deed onderzoek naar het gebroken hart. Hoe je die het best kunt lijmen, vertelde ze in Villa VdB.

Slapeloze nachten

Laura ervoer zelf veel klachten bij haar liefdesverdriet: "Ik vond het echt wel extreem. Het was mijn eerste gebroken hart en ik had veel last van slapeloze nachten. Als ik eenmaal sliep dan schoot ik weer wakker." Na gesprekken met haar vrienden kwam ze er achter dat haar klachten vrij normaal waren - en dat wekte haar interesse. Daarom ging ze op zoek naar antwoorden. "Het was pijnlijk, maar ook heel interessant."

Waarom doet liefdesverdriet zoveel pijn? Dat is volgens Bergshoef evolutionair verklaarbaar: "In de oertijd betekende afwijzing door de groep potentieel de dood", legt ze uit. "Onze reactie op liefdesverdriet zit daarom nog steeds diep in onze genen."

Gebroken hart syndroom

Hoewel liefdesverdriet niet fysiek dodelijk is, kan het leiden tot symptomen vergelijkbaar met een hartaanval. Dat staat bekend als het 'gebroken hart syndroom'. Bergs merkt op dat dit syndroom zelfs kan optreden bij intense positieve emoties, zoals het winnen van een voetbalwedstrijd: "Dan ervaar je druk op de borst, misselijkheid en duizeligheid." Gelukkig is dit syndroom erg zeldzaam, en niet dodelijk.

Remedie tegen gebroken hart

Maar is er een remedie voor een gebroken hart? "Helaas niet echt," zegt cardioloog Ivo van der Bilt. "Het enige wat je kunt doen, is proberen stress te verminderen." Hij adviseert om bij pijn op de borst altijd medische hulp in te roepen. Ook Bergshoef vertelt dat ze geen snelle oplossing heeft gevonden, maar sommige experts raden paracetamol aan vanwege de overlappende activiteit in de hersenen tussen emotionele en fysieke pijn. "Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar het heeft geholpen bij sommige patiƫnten," zegt ze.

De tijd heelt gelukkig alle wonden, zelfs die van een gebroken hart, bevestigt Bergshoef. Dus terwijl liefdesverdriet echt kan aanvoelen als een gebroken hart, is er hoop voor degenen die door deze emotionele rollercoaster gaan.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie