Buitenland
VPRO

Bedrijf de liefde, spaar het riool

foto: Acueductos Bogotá
  1. Nieuwschevron right
  2. Bedrijf de liefde, spaar het riool

Spoel je condoom niet door het toilet. Dat is de boodschap van het waterleidingbedrijf in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá in deze week van Valentijnsdag. Het riool daar kampt in normale tijden al met enorme verstoppingen door de rubberen beschermers, laat staan tijdens het feest van de liefde.

Buitenland Uitgelicht: Colombia

'Laat de liefde niet vervuilen'

De campagne heet "laat de liefde niet vervuilen" en wil vrijende stelletjes bewust maken van de desastreuze gevolgen als ze na het feest hun condoom door het toilet spoelen. Filmpjes, folders en stickers maken duidelijk dat condooms niet in water oplossen, en er wel vijf jaar over doen voor ze zijn afgebroken. Ook blijft het rubber gemakkelijk hangen aan de binnenkant van het riool.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vriendelijk voor het riool

Op de sociale media komen enorme stapels troep in beeld die uit de rioolputten worden gevist. Volgens het waterleidingbedrijf bestaat de helft van dit afval uit sanitaire producten: condooms, maandverband en zelfs luiers. Dat zou jaarlijks leiden tot 20.000 verstoppingen die omgerekend miljoenen euro’s kosten.

Het bedrijf koos de week van Valentijnsdag voor de campagne omdat die in Colombia traditioneel leidt tot extra veel amoureuze activiteit. Colombianen maken dan net wat meer afspraakjes, boeken een extra nachtje met hun partner of maken juist een date met iemand anders. Niet voor niets richt de campagne zich vooral op wijken die bekend staan om hotels waar verliefden stiekem afspreken, zodat hun ontmoeting niet alleen ongestoord is maar ook vriendelijk voor het riool.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie