Onderzoek
EO

Zeker vijftig kerken laten meer dan honderd mensen toe

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeker vijftig kerken laten meer dan honderd mensen toe

Zeker vijftig kerken zijn het afgelopen half jaar wekelijks met meer dan honderd mensen bij elkaar gekomen. Die kerkdiensten hebben niet tot coronabesmettingen geleid, stellen de kerken zelf. De cijfers komen uit een rondgang van Dit is de Dag en het Nederlands Dagblad langs ruim honderd reformatorische kerken.

Video niet beschikbaar

Deze week paste het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) het advies voor kerken aan van 'zoveel mogelijk digitaal' naar 'maximaal dertig bezoekers'. Voor grotere kerken geldt een maximum van tien procent van de zitplaatsen in een kerkgebouw.

Het afgelopen half jaar lieten echter zeker vijftig reformatorische kerken al meer dan honderd bezoekers per kerkdienst toe. Tenminste vijftien kerken kwamen het afgelopen half jaar met 250 of meer leden bij elkaar. Ruim driekwart van de kerken gebruikt meer dan tien procent van de zitplaatsen in een kerkgebouw. Samen zingen wordt door het CIO 'dringend ontraden', maar bijna negen op de tien ondervraagde reformatorische kerken slaat dat advies in de wind. Wel wordt er veelal minder gezongen en vragen kerken hun bezoekers 'ingetogen' te zingen.

CIO-Voorzitter Jaap Smit is niet blij met de kerken. "Godsdienstvrijheid betekent niet dat je je goddelijke gang kunt gaan. Ik roep kerken dan ook nog steeds op om zich aan de adviezen te houden. Je hebt ook een voorbeeldfunctie als kerk," zegt Smit. "Ik snap de wens en de drang om naar de kerk te gaan, maar in deze tijd is het gewoon heel ingewikkeld."

RIVM-voorschriften

De ondervraagde kerken benadrukken dat ze zich houden aan de RIVM-voorschriften, zoals afstand houden en hygiëne. Bovendien is volgens hen geen enkele coronabesmetting direct te herleiden tot een kerkdienst. Het RIVM onderschrijft dat religieuze gemeenschappen zeker niet bovenaan staan in het rijtje met plekken waar de meeste coronabesmettingen plaatsvinden.

Maar van de vele duizenden meldingen van besmettingen komen er volgens een woordvoerder wekelijks wel 'tientallen' uit religieuze bijeenkomsten. Diverse GGD’s in regio’s met relatief veel kerkgangers geven aan dat samenkomsten een risico vormen, maar dat bron- en contactonderzoek nog altijd vooral leidt naar de thuis- en werksituatie.

onderzoek naar reformatorische kerken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie