Onderzoek

Feit of Fictie: 'Je gewicht wordt voor tweederde bepaald door je genen'

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: 'Je gewicht wordt voor tweederde bepaald door je genen'

Professor Liesbeth van Rossum van het Erasmus Medisch Centrum en auteur van het boek Vet Belangrijk vertelde vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal dat een deel van je gewicht wordt bepaald door genetische factoren. "60 procent is genetisch bepaald, van je gewicht zit al een heel deel in je aanleg", zei Van Rossum.

Koekje maakt de een dikker dan de ander

Dat betekent niet dat je een-op-een kunt stellen dat je obesitas krijgt als je ouders obesitas hebben. Of juist ondergewicht als je moeder te licht is. De omgeving heeft ook invloed en de keuzes die je maakt zijn belangrijk. Maar de een zal sneller dik worden van een koekje dan de ander, door de genetische aanleg voor een bepaald gewicht.

Het is overigens niet zo dat die aanleg per persoon voor 60 procent bepaald is, zegt Jaap Fogteloo. Hij is hoogleraar bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en hield zich jarenlang bezig met onderzoek naar obesitas. Volgens Fogteloo is het percentage van 60 procent genetische aanleg afgeleid uit studies met grote groepen.

60 procent niet per persoon

In zo'n onderzoek worden duizenden mensen onderzocht. Uit deze studies naar grote groepen is het percentage van 60 procent afgeleid. Per individu kan de aanleg voor een bepaald gewicht veel verschillen. Bij sommige mensen is de genetische aanleg voor gewicht 20 procent, terwijl het bij anderen 70 procent kan zijn.

Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit en lid van de Gezondheidsraad publiceert ook geregeld over obesitas. Hij zegt dat wanneer je allerlei verschillende studies bij elkaar optelt en daarvan het gemiddelde neemt, daar het cijfer van 60 procent uitkomt.

'Schattingen lopen uiteen'

"De schattingen lopen ook nogal uiteen. De meeste schattingen zijn 40 en 70 procent genetische aanleg voor gewicht. Het hangt er vanaf in welke context je onderzoek doet. Wanneer je in een Vinex-wijk onderzoek doet krijg je andere resultaten dan wanneer je onderzoek doet bij een diverse onderzoeksgroep."

Van Rossum gaf zelf ook aan dat het door haar genoemde percentage het resultaat is van verschillende studies. Dit cijfer is ook niet heel opvallend ten opzichte van andere erfelijkheidsfactoren. In 2015 bleek al dat eigenlijk 'alles een beetje erfelijk is': ook je politieke opvattingen en je kans op een vaste baan zijn voor een deel erfelijk bepaald. Ook daar liggen de percentages tussen de 60 en 73 procent. Net als bij de aanleg voor een bepaald gewicht.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie